De negatieve effecten van je zonnebril
18 april 2020 
16 min. leestijd

De negatieve effecten van je zonnebril

Draag jij wel eens een zonnebril? Wist je dat het dragen van een zonnebril een negatief effect kan hebben op je gezondheid? Wellicht heb je er niet direct last van als je de bril draagt, maar als de jaren verstrijken en je de zonnebril blijft dragen, zal dat meer impact op je gezondheid gaan hebben. Hieronder beschrijf ik waarom het verstandig is geen zonnebril meer te dragen.

Inhoudsopgave

    1. Ervaring
    2. Kunstlicht
    3. Anatomie van licht
    4. Zon is gezond
    5. Zon is slecht
    6. Hormonen
    7. Zonnebrillen kunnen doden
    8. Wat kun je doen om de klachten die je herkent hier op te lossen?
    9. Conclusie

Ervaring

Je zult je gezondheidsproblemen, je mentale en lichamelijke kwalen de schuld geven aan andere factoren, terwijl je blijft doorgaan met het dragen van je zonnebril en deze mogelijk de veroorzaker kan zijn van deze problemen. Valt het je meer dan eens op dat de zon erg fel is en het voor jou steeds moeilijker wordt om buiten rond te lopen zonder zonnebril? Zeker wanneer je daarvoor een geruime tijd binnen hebt gezeten en heb zitten werken achter je computer? Jaren geleden bedacht ik me dat het dragen van mijn normale bril niet meer zo nodig zal zijn nadat ik deze bril kwijtraakte in de kroeg. Het was immers maar een magere sterkte: beide ogen -0.75. Gaandeweg trainde ik mijn ogen. Ik keek op een scherm, in boeken en wende me aan vaker dan eens in de verte te turen om bijvoorbeeld kentekens goed te kunnen lezen, of om de vogelsoort te ontdekken. Maar okĂ©, ik dwaal af. We hebben het over de zonnebril. Ook dit heb ik zo veel mogelijk afgeleerd. Ik reed later op de dag eens in de auto terug naar het westen over de A12. Vaak lastig, zo tegen de laagstaande zon in rijden. Wat doet menig mens dan? Hij zet zijn zonnebril op. Het reed prima natuurlijk, want de last van het tegenlicht werd minder. Wat ik echter ook merkte, was dat ik vermoeid werd. Ik realiseerde me dat het donkere licht dat in mijn ogen kwam mogelijk voor die vermoeidheid kon zorgen. De brillenglazen kleurde het werkelijke licht donkerder en gaf mijn biologisch klokje het signaal dat het nog meer einde dag was. Verklaarde dat de vermoeidheid? Ik dacht van wel, dus
 deed ik de zonnebril af na een korte poos gedragen te hebben en merkte dat het wel weer ging. Zoals velen zette ik zette een zonnebril op om tegen dat felle licht te kunnen. Zeker was ik me bewust van de vele externe factoren die zorgden voor schadelijke biologische effecten, maar ontdekte ook de negatieve gezondheidseffecten van kunstlicht.

Kunstlicht

Nu realiseer ik me terdege dat onze ogen en het bijbehorende lichtgevoelige systeem te veel aangepast zijn aan kunstlicht, een onevenwichtig spectrum van licht dat typisch overmatige hoeveelheden blauw licht heeft in vergelijking met natuurlijk zonlicht. Ik voelde de behoefte om mijn ogen en mijn biologisch systeem te corrigeren voor natuurlijk zonlicht zonder zonnebril en daardoor mijn ogen te beschermen tegen kunstlicht. Want dat is eigenlijk wat het doet als je een zonnebril buiten in het daglicht draagt; je denkt je ogen te beschermen. Al spoedig merkte ik na een paar weken zonder zonnebril rondgelopen te hebben – terwijl ik het kunstmatig licht in mijn omgeving zo veel mogelijk minimaliseerde – dat ik meestal zonder zonnebril kon.

Dat de zonnebril me het idee gaf, of sterker nog: het voelde Ă©cht zo dat het veranderde licht iets met me deed. De meeste kunstmatige binnenverlichtingssystemen en het licht wat in je ogen en huid komt van onze smartphones (waar menigeen de dag mee begint) en computerschermen (waar menigeen mee werkt op kantoor) zijn niet zo verenigbaar met onze natuurlijke biologische en circadiane cyclus (in normaal Nederlands: ons dagritme). Veel licht dat uitgestraald wordt door nieuwerwetse verlichtingsapparatuur zoals mobiele telefoons, computerschermen, maar ook kantoorlicht is niet gelijk aan natuurlijk zonlicht en het heeft een teveel aan blauw licht van het lichtspectrum en te weinig aan rood licht om beide kleuren in evenwicht te brengen (zie het gemeten lichtspectrum van een laptopscherm in de laatste afbeelding ‘Blauwlichtfilter’). Hieronder zie je een voorbeeld van de samenstelling van lichtfrequenties van natuurlijk zonlicht en van diverse soorten kunstmatige verlichting. Je ziet dat de ouderwetse gloeilamp het beste licht verstrooit. Licht dat dus meer vergelijkbaar is met het normale daglichtspectrum.

Lichtspectrum

Lichtspectrum

In tegenstelling tot kunstlicht, blijkt natuurlijk zonlicht in veel opzichten gunstig voor ons te zijn. Het helpt het immuunsysteem op te bouwen met dank aan de productie van  vitamine D in combinatie met gezonde DHA-waarden (docosahexaeenzuur is een meervoudig onverzadigd vetzuur (omega 3-vetzuren)). Chemisch gezien is DHA een carbonzuur met een keten van 22 koolstofatomen en zes dubbele bindingen. De eerste dubbele binding
 Ja
 bla bla bla
 Ik zal je die ellende besparen! 😉Wat wel goed onthouden mag worden is dat deze stofjes onze celbatterijen (mitochondriĂ«n) opladen en zelfs helpen bij de stofwisseling van je botten. Hoeveel zonlicht en wanneer is de sleutel. Op het strand of waar dan ook verbranden tot je eruit ziet als een kreeft is nooit goed. Als je nu morgen ontwaakt, denk dan even aan het volgende: wanneer je je blootstelt aan de ochtendzon zet dat de toon voor een goede circadiane signalering; je interne klok loopt daardoor mooi op tijd, plus dat er nĂłg meer andere goede gezondheidsvoordelen bestaan om direct zonlicht op je huid en indirect in je ogen te krijgen.

Anatomie van licht

In het menselijk oog bevinden zich sensoren die te maken hebben met de controle van de interne klok in je lichaam. Deze klok bevindt zich aan de basis van de hersenen en wordt de suprachiasmatische nucleus (SCN) genoemd. De functie van deze celkern is het beheersen van de pijnappelklier die melatonine (het slaaphormoon) produceert. Natuurlijk licht controleert deze interne klok. De kegeltjes en staafjes (respectievelijk; cellen die gevoelig zijn voor kleur en licht) zijn sensoren die zich in het netvlies van het oog bevinden. De zenuwen achter de oogbollen gaan niet direct naar de visuele hersenschors, maar naar dat geweldige SCN-centrum en naar je pijnappelklier. De prikkels die daar binnenkomen, stellen jouw interne klok in. Vermijd kunstmatige licht in de nacht als je eerder wilt gaan slapen. Verhoogde gevoeligheid voor licht van het biologisch klokje zorgt voor een vertraagde slaap-waakfase-stoornis. Het onderdrukt je vermogen om melatonine te produceren. Maar
 daarvoor kan ik toch gewoon melatoninepillen innemen?

Suprachiasmatische nucleus

Suprachiasmatische nucleus

Je kan veel redenen bedenken waarom mensen willen dat ze goed in de melatonine zitten. Het hormoon melatonine werkt bijvoorbeeld om de negatieve effecten van oestrogeen te onderdrukken; oestrogeen blijkt een stimulerend middel te zijn bij de groei van kanker. Een bepaalde studie van het National Cancer Institute werd stopgezet toen ze na de menopauze oestrogeen aan een groep vrouwen toevoegden en de productie van kankercellen schoten weer omhoog. Wanneer mensen teveel melatonine produceren, dan kan je de effecten van slecht oestrogeen tenietdoen. Dit doe je door jezelf gedurende langere tijd bloot te stellen aan periodes van duisternis.

Wist je dat het hormoon melatonine je op ongeveer 5 verschillende manieren helpt om te slapen en om kankercellen te bestrijden. Verpleegkundigen die nachtdiensten draaien, hebben ongeveer tweemaal zoveel borstkanker als verpleegkundigen die overdag werken. De theorie die daar achterligt, is dat nachtverlichting (kunstmatige verlichting dus) bijdraagt aan de ontwikkeling van kanker. In het verleden zijn er onderzoeken gedaan met ratten, muizen en hamsters. De wetenschappers gaven dieren kankerverwekkende stoffen en ontdekten dat blootstelling aan licht ’s nachts zorgde voor een versnelde veroudering en spontane baarmoedercarcinogenese (ontwikkeling van kankercellen) bij vrouwelijke muizen.

Wat betekent dit alles eigenlijk? Nou, als je te veel tijd in het donker doorbrengt en televisie kijkt of op welk ander blauw oplichtend scherm dan ook, jouw ogen en huid blootstelt aan kunstlicht. Het effect daarvan is dat je vermogen om melatonine te maken vermindert en dat zal een negatieve invloed hebben op je natuurlijke circadiane biologie, jouw biologisch klokje. De kans is erg groot dat je moeite hebt met slapen of de dag erna fris en fruitig wakker wordt. Je zou je natuurlijk kunnen aanpassen om dat overmatige en kunstmatige blauwlicht te minimaliseren door het dragen van roodbeglaasde bril die het niet wenselijke blauwlicht eruit filtert, maar je zou natuurlijk je scherm ook uit kunnen zetten. 😊

Zon is gezond

De laatste jaren heb ik een hoop bijzondere boeken gelezen en een bunch aan artikelen die aantonen dat het totale gekte is eigenlijk dat de mens sinds de uitvinding van Thomas Edison met zijn gloeilamp en Nikola Tesla met zijn stroom, de mens zijn dagen verlengt en dus ook na de zonsondergang kan ‘genieten’ van licht. We slapen korter, maar draaien onze uurtjes erdoorheen alsof het niets is. Dat vergt een hele hoop energie. Energie die we goed moeten gebruiken om te herstellen van deze lange dagen en van alle stressoren die op ons afkomen.

EĂ©n van de boeken die ik gelezen heb, is het boek Health and Light van John Ott. Ott bestudeerde de effecten van licht op het biologisch wezen en beschrijft zijn hobby time-lapse-fotografie. Hij legde de bewegingen van de natuur vast door een camera op te zetten die gedurende een lange periode constant foto’s zou maken. Voor het menselijk oog beschouwen we de natuur als vanzelfsprekend en realiseren ons niet hoe levend planten en hun bewegingen zijn. Veel van zijn experimenten brachten hem ertoe verrassende ontdekkingen te doen over hoe belangrijk verlichting was voor de groei van planten. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze link: Tuinder Westland gaat over op knalroze led-lampen. Uiteindelijk richtte zijn interesse zich op experimenteren met ratten en verschillende andere dieren. DĂ­t was het moment waarop hij zich realiseerde hoe diep het effect van licht op dieren was en het leidde tot het besef dat licht eveneens een diepe impact op mensen zou hebben.

Kijk bijvoorbeeld naar vrouwen die een roze/rode bril dragen. Je zult merken dat ze meestal gek, agressief zijn en grillig van aard zijn. Dit is de invloed die roze glas heeft op hun psyche. Zie hierboven de afbeelding ‘Suprachiasmatische nucleus’ die toont dat licht een effect heeft op de fysiologie en het gedrag! Of mannen die een blauwe bril dragen. Wellicht zul je merken dat ze volgzaam en vriendelijk zijn. Je kunt zeker negatief worden beïnvloed door verlichting in je werkomgeving of bij je thuis. Goede verlichting kan de productiviteit en de algemene medewerkerstevredenheid aanzienlijk verhogen.

Zon is slecht

Huh? ‘Zon is slecht’? đŸ€”Nee toch
? Het National Eye Institute (onderdeel van National Institutes of Health (NIH)) benadrukt de noodzaak om een ​​zonnebril te dragen.Â đŸ€„
Deze autoriteit stelt dat zonnebrillen de ogen beschermen tegen de ultraviolette stralen van de zon. Mensen zouden staar kunnen gaan ontwikkelen, of maculaire degeneratie, als gevolg van schade aan het netvlies die het centrale zicht vernietigt. Het National Eye Institute, het National Institutes of Health, oogartsen en vele anderen blijven het volk doen laten geloven dat zonlicht schadelijk is voor de ogen. Maar je zichtvermogen en andere oogproblemen blijven verslechteren naarmate het gebruik van zonnebrillen en brillen toeneemt! In plaats van dit abnormale schild dat we voor onze ogen plaatsen, dat volkomen onnatuurlijk is, te bekritiseren, geven we de schuld aan het meest natuurlijke dat al miljoenen jaren bestaat.

 

Zet je zonnebril af

Zet je zonnebril af

Het is gemeengoed geworden dat het dragen van een zonnebril noodzakelijk is om je ogen tegen de zon te beschermen. De zon heeft een negatieve bijklank gekregen en de industrie profiteert direct van het feit dat het volk afgeschrikt wordt voor de zon. De mensen zijn van mening dat de leugens over aandoeningen zoals huidkanker en maculadegeneratie ertoe leiden dat ze tot het uiterste gaan om zichzelf en hun geliefden tegen dergelijke problemen te beschermen. Dit leidt ertoe dat ze een zonnebril blijven dragen en zonnebrandcrĂšme blijven smeren. En dit kan op zijn beurt weer enorme verstoringen en schade aan het individu veroorzaken.

Hormonen

Het endocriene systeem bestaat uit klieren die hormonen produceren en afscheiden. Deze hormonen zijn chemische stoffen die in het lichaam worden geproduceerd en die de activiteit van cellen en organen reguleren. Hormonen reguleren de groei, het metabolisme, de seksuele ontwikkeling en de functie van het lichaam. Hormonen komen vrij in de bloedbaan voor en beïnvloeden verschillende organen in het lichaam. Hormonen zijn chemische boodschappers die door het lichaam zijn gemaakt. Ze dragen informatie tussen cellen over om de functies van verschillende delen van het lichaam te coördineren. De klieren die deel uitmaken van het endocriene systeem zijn de hypothalamus, schildklier,  hypofyse, bijschildklieren, bijnieren,  pijnappelklier en de voortplantingsorganen. Het gehele kliersysteem wordt beïnvloed door licht dat in de ogen wordt opgevangen. Dit is de reden waarom John Ott zulke ingrijpende veranderingen vond in het gedrag van mensen die de hele dag werden blootgesteld aan veel zonlicht in tegenstelling tot mensen die in kelders of andere donkere werkplekken werkten en nooit zon kregen. De eerste groep was gezond en actief, terwijl de tweede zwak en ongezond was.

De ogen bevatten zoals eerder genoemd lichtgevoelige cellen in je netvlies, staafjes genaamd. Deze staafjes hebben verbindingen rechtstreeks naar de hypofyse in de hersenen. Stimulatie van deze cellen komt van zonlicht, dergelijke fotoreceptoren spelen een vitale rol in de menselijke fysiologie en gezondheid. Een goede werking van het kliersysteem is afhankelijk van zonlicht dat je ogen binnendringt. Draag jij heel vaak buiten een zonnebril dan kan er een verstoring ontstaan in dat  kliersysteem en kan dat fysiologische en psychologische effecten veroorzaken. Zonstimulatie is direct gekoppeld aan een goede werking van het kliersysteem.

Zonnebrillen kunnen doden?

Zonnebrillen kunnen doden?

Zonnebrillen kunnen doden

Je zonnebril blokkeert het noodzakelijke natuurlijke zonlicht in je ogen dat jouw lichaam nodig heeft. Jouw zonnebril filtert alle ultraviolette en andere kortere golflengten van zonlicht weg. De karakteristieken van het licht worden verder veranderd afhankelijk van de kleur van het glas. Alle soorten glazen blokkeren het meeste, zo niet alle, ultraviolet zonlicht in je ogen. Het belang van zon en zonlicht voor het kliersysteem is wijdverbreid. De grootste angst voor de zon die heerst is, concentreert zich op zoiets als huidkanker.
De veronderstelling is dat het krijgen van te veel zon en het niet aanbrengen van chemisch bereide zonnebrandcrĂšme, leidt tot huidkanker. De focus op de schadelijke effecten van ultraviolette stralen is de huid die wordt blootgesteld aan direct zonlicht. We hebben echter de cruciale rol die zonlicht speelt in het lichaam gezien, vooral in het kliersysteem.
Gebrek aan normale hoeveelheid ultraviolet in zonlicht dat door je ogen wordt ontvangen, kan een toestand van hormonale of chemische onbalans veroorzaken die een effect kan hebben op zoiets als huidkanker. Het veelvuldig dragen van je zonnebril creëert een probleem: het gebrek aan zonlicht in je ogen en een slecht functionerend kliersysteem is groter in tegenstelling tot de zon die de boosdoener is. Gebrek aan blootstelling aan zonnestraling leidt ook tot:

  1. Functionele stoornissen in het zenuwstelsel.
  2. Vitamine D-tekort.
  3. Verzwakking van je immuunsysteem.
  4. Toename van chronische ziekten.

Wat kun je doen om de klachten die je herkent hier op te lossen?

Licht is van vitaal belang om onze ogen op het juiste tijdstip van de dag aan de juiste frequenties van het daglicht bloot te stellen. Dat is zoals Moeder Natuur het sinds jaar en dag voor ons bedoeld heeft, namelijk: jouw biologisch systeem reguleren. Maar
 Hoe pas je dat nu aan als we in een wereld wonen die vol zit met lichtfrequenties die we niet willen zien of voelen?

  1. Het eerste wat je na ontwaken zou kunnen doen is je gordijnen open doen en naar buiten kijken en/of ’s morgens in de vroegte minstens 3 minuten buiten zonder bril of contactlenzen (ook deze kunstmatige hulpmiddelen beletten de juiste lichtfrequenties die terecht zou moeten komen op je netvlies).
  2. Draag je een bril, dan graag geen contactlenzen. Waarom niet? Je ooglens heeft zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Er bestaan wel contactlenzen die zuurstof doorlaten, maar dan nog
 UIT met die dingen. Als je een bril draagt, bereikt zowel zuurstof als enkele van de belangrijke lichtfrequenties nog steeds -maar dan meer indirect- het oog.
  3. Als je brildragend bent, dan raad ik je aan je bril af en toe af te zetten en over je oogbollen te wrijven en licht te drukken. Dit stimuleert je traanklieren wat vocht aan te maken en voorkomt droge ogen.
  4. Zorg voor minimaal 20 minuten zon per dag op je huid, bij voorkeur ’s ochtends.
  5. Kijk een paar minuten voor zonsondergang naar de lucht.
  6. Draag in het donker een bril die blauwlicht reduceert. Het is belangrijk om de blootstelling van het oog aan blauwlicht in het donker volledig te elimineren vanaf schemering om je biologisch klokje te verzekeren.
  7. Installeer blauwlichtfilters op al je elektronische schermapparaten.
    * Flux www.justgetflux.com – werkt op Mac en Windows en is gratis. Download en stel overdag in op 2700k en ’s nachts lager. Je moet “extended range” voor Windows installeren om onder de 3400k te komen.
    * Twilight – voor Android-apparaten in de Google App Store is het gratis.
    * Nightshift
  8. – voor iOS 9.3-software, schakel Nightshift in Weergave-instellingen in en houd het zo lang mogelijk op “Warm” ingesteld.
  9. Beperk je blootstelling aan blauwlicht in je omgeving in het donker. Idealiter zou dit voor gebruik van oranje lampen voor verlichting pleiten. Het dragen van de bril is voldoende, maar het verminderen van blauwlichtintensieve verlichting van LED- en TL-bronnen is beter. Gebruik indien mogelijk ook amberkleurige bollen.
    Als u over de middelen beschikt om te investeren, kunt u kijken naar de Phillips-verlichtingssystemen waarmee u de lichttemperatuur de hele dag kunt wijzigen. Ook vermeldenswaard is de enorme toename van vuile elektriciteit bij het gebruik van spaarlampen boven de traditionele gloeilampen. Van LED-lampen is aangetoond dat ze vergelijkbare verhogingen vertonen. De traditionele gloeilampen zijn goed, amberkleurige bollen zijn beter.
Blauwlichtfilter

Blauwlichtfilter

Conclusie

De zon is uiterst belangrijk voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Gebrek aan zonlicht leidt tot verstoringen in veel lichamelijke systemen, maar nog belangrijker: in je kliersysteem. Het kliersysteem dat een grote rol speelt bij de regulering van de activiteit van cellen en organen.
Het menselijk lichaam heeft mechanismen gecreëerd om te gedijen onder zonlicht en om zichzelf te beschermen tegen schadelijke effecten door een teveel aan blootstelling. Wanneer je huid door de zon bruint, kan het de intensiteit van het licht dat het buitenoppervlak doordringt verminderen. Bruinen voorkomt zonnebrand. De mens moet zichzelf langzaam aan de zon aanpassen door dagelijks naar buiten te gaan en daarbij een kleurtje krijgt.

De sleutel tot dit alles is: laat je zonnebril thuis liggen. Je begrijpt nu misschien beter waarom ik al heel lang geen zonnebril meer draag.  Je moet je ogen de kans geven om zonlicht te ontvangen. Je zult verrast zijn hoeveel beter jij je voelt na een tijdje, en
. het betert zelfs je gezichtsvermogen! 😀

Reactie plaatsen

Zoek in online osteopathie blog