arrow_drop_up arrow_drop_down
24 februari 2016 

Keizersnee veroorzaakt klachten

Je kind kwam via een keizersnee. Wat betekent dat voor jou? Heb jij daar last van?

Hoe het kind ter wereld zal komen weet je nog niet als er niets met jou of met je kind aan de hand is. Je zwangerschap eindigt gelukkig vaker in een normale bevalling maar soms komt je baby via een keizersnee ter wereld. Maar waarom eigenlijk? Dat kan om diverse redenen gebeuren. Naast dat je misschien op eigen verzoek een keizersnee wilt laten inplannen, is er ook een medische reden. Zie hieronder waarom een keizersnee klachten veroorzaakt en wat je ertegen kan doen.

Inhoudsopgave

          1. Waarom vindt er een keizersnee plaats?
          2. Wat is een verkleving?
          3. Wat voor klachten geeft het littekenweefsel na mijn keizersnee?
          4. Wat kan de osteopaat doen met verklevingen?

Waarom vindt er een keizersnee plaats?

  • je bent zwanger van een meerling,
  • de uitgang van je geboortekanaal wordt belemmerd (denk aan een vleesboom of de placenta, of een voorgeschiedenis waarbij sprake is geweest van een operatie),
  • de baby is volgroeid maar is te groot voor een normale bevalling,
  • de baby is volgroeid maar je bekken is te klein,
  • of je baby ligt in een stuitligging.

Wat is een verkleving?

Een verkleving, ofwel adhesie, is littekenweefsel. Littekenweefsel bestaat uit taaie strengen bindweefsel of ook wel fascia genoemd. Bindweefsel bindt weefsels met elkaar (zoals het Engels het al doet vermoeden: connective tissue) en komt voor in het hele lichaam. Het zorgt ervoor dat de diverse weefsellagen ten opzichte van elkaar kunnen glijden. Door dat heen en weer glijden wordt er beweging mogelijk gemaakt. Littekenweefsel kan je in je hele lijf vinden. Wanneer je enige tijd geleden een keizersnede hebt gehad, kun je verklevingen tussen de buikwand en de baarmoeder en tussen de baarmoeder en de eierstokken vinden, maar deze samengeplakte bindweefsels vind je ook wel eens tussen de darmlussen onderling. Verklevingen kan men niet zichtbaar maken bij conventionele beeldvormingstechnieken.

Keizersnee veroorzaakt klachten.

Levend bindweefsel is net als snot. Het is continu in beweging.

Verklevingen hebben zeker gevolgen. 23 procent van de patiënten heeft later na de keizersnede een vruchtbaarheidsbehandeling moeten ondergaan. Bij drie op de tien vrouwen heeft hun onvruchtbaarheid te maken met adhesies in het kleine bekken. Je kan je wellicht voorstellen waarmee deze onvruchtbaarheid mee te maken zou kunnen hebben, of moeten we zeggen: ‘onvruchtbaarheid'?

Wat voor klachten geeft het littekenweefsel na mijn keizersnee?

Hieronder lees je een aantal punten waar jij jezelf in kan herkennen:

  • heup-/liesklachten
  • rugpijn
  • gevoelige darmen (obstipatie)
  • chronische buikpijn
  • trekkend gevoel naar het litteken
  • scherpe pijn in je onderbuik
  • verlaagde vruchtbaarheid
  • problemen bekkenbodem (incontinentie)
  • krachtvermindering in de buikspieren
  • pijn bij buikspieroefeningen
  • problemen met de rompstabiliteit
  • dagelijks bloedverlies
  • veroorzaakt vaak niet-herkende klachten

Wat kan de osteopaat doen met verklevingen?

Misschien heb je je hulpvraag wel eens bij je arts voorgelegd; “Wat kan er gedaan worden aan mijn klachten?” en heb je te horen gekregen dat het laatste redmiddel nóg een operatie is. Het nadeel van het nogmaals opensnijden en wegsnijden van het littekenweefsel is dat de kans op herhaling van je klachten vanwege het terug aangroeien van het littekenweefsel groot is…. ‘Help…'

Keizersnee veroorzaakt klachten

Verklevingen rondom de baarmoeder.

“Waarom komen dokters pas in actie als er al lekkage is?”, vraagt doctor in de geneeskunde Bram Bakker zich af in een artikel in de Volkskrant. Hij wijt het gebrek aan lichaamsbeweging als een van de belangrijkste factoren om ziek te worden. Misschien is voor jou de osteopathie wel het “meest succesvolle geneesmiddel aller tijden”?

De osteopaat maakt gebruik van één van de principes uit de osteopathie: structuur geeft de functie en de functie maakt de structuur. De osteopaat als specialist in de beweegzorg werkt op alle lichaamsweefsels van het lichaam en wil deze weer terug in beweging krijgen. Het is een alternatief dat geboden kan worden naast de reguliere interventies die zich richten op het symptoom. Uit onderzoek is gebleken dat de ernst en het aantal adhesies significant lager waren in de preventieve groep in vergelijking met andere groepende. De osteopaat kan deze adhesies prima mobiliseren waardoor de functie van het weefsel weer kan herstellen.

In het verleden is ook al eens onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van osteopathie bij infertiliteit. Er bleek een positief effect te bestaan! Zie? Verander de structuur en het geeft een andere en betere functie!

Door zacht op de buik te duwen, kan de osteopaat voelen of het buikweefsel elastisch of gezwollen is. Niet alleen op de plek zelf, maar ook in het omliggend gebied zal de osteopaat onderzoeken of de buik soepel genoeg is. Verklevingen die problemen veroorzaken, komen vaak genoeg voor. Als dat het geval is, verliezen de structuren hun beweging door het beperken van de glijvlakken.

De osteopaat mobiliseert buikweefsels bij littekens.

De osteopaat test de souplesse van de buikweefsels.

De osteopaat werkt niet op het orgaan zelf, maar op de structuren er omheen. De glijvlakken rond de organen worden gemobiliseerd, zodat de doorbloeding van en naar het orgaan gestimuleerd wordt en een goede afvoer via het lymfe gewaarborgd wordt. De door de osteopaat gebruikt technieken zijn zacht, lokaal of  afstand (bijvoorbeeld vanuit de rug).

 

Heb je een vraag voor mij? Ga naar contact of plaats een reactie hieronder.

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, WhatsApp of LinkedIn.

Meggievanooijn
Door

Meggievanooijn

op 21 June 2016

Ik heb bij mijn eerste kindje eengezinswoning wonen betaling dacht ik eerst tang pomp en toen hartje stil snel keizersnee omdat ik te smalle bekken dus alles kapot getrokken Tweede weer keizersnee Van die tijd moet en pijnbank Na aan zuren verging van pijn baarmoeder er uit die geheel aan darmen blaas was vast verkleedt blaas stuk Maar nu dan jaren ver ga ik weer van pijn buik rug darmen kan bijna niet meer lopen van de pijn

Meggievanooijn
Door

Meggievanooijn

op 21 June 2016

Eerst gewoon bevallen verwacht

Bastiaan
Door

Bastiaan

op 21 June 2016

Beste Meggie, Dank voor je reactie! Ik begrijp dat je na je bevalling met een keizersnede nog steeds veel klachten ervaart. Dat is vervelend zeg! Heb je je wel eens laten behandelen door een osteopaat?

Nienke Nieuwenhuis
Door

Nienke Nieuwenhuis

op 22 July 2016

Goed artikel Bastiaan, geeft een mooi beeld van de onderschatte effecten van verklevingen in de buik en hoe een osteopaat kan bijdragen aan verbetering.

Bastiaan
Door

Bastiaan

op 22 July 2016

Dank je beste Nienke! :-)

Joyce van eijk
Door

Joyce van eijk

op 4 October 2016

Ik heb na de 2 de keizersnede 2 jaar geleden vaak last van mijn darmen. Wat zou ik hier aan kunnen doen?

Bastiaan
Door

Bastiaan

op 5 October 2016

Beste Joyce, dank je dat je de moeite nam om het artikel te lezen! Het is natuurlijk niet zo dat de osteopaat de ontstane verklevingen gaat kunnen verwijderen. Wel kan de osteopaat het gevoel van het weefsel (=fascia) veranderen zodat er minder pijnklachten zijn. M.a.w., meer technisch uitgelegd: de osteopaat verandert de nociceptie (pijnprikkel) en de interoceptie (vermogen om prikkels van binnenuit het eigen lichaam waar te nemen)

sterretje
Door

sterretje

op 16 November 2016

Na mijn eerste keizersnede kreeg ik pijn rondom mijn eisprong (bijna een week lang) pluspunt, menstruatie was pijnloos. Na de tweede keizersnede nu 9 maanden geleden heb ik heel veel pijn rondom mijn eisprong en ook tijdens menstruatie. Helaas lijkt niemand die klachten te kennen. Maar naar mijn idee is het niet normaal dat ik zo veel pijn heb in de week van mijn eisprong. Geen idee wat dit kan zijn en bij wie ik terecht kan? Gek genoeg zorgt de pil wel voor iets verlichting, maar voel ik alsnog pijn wanneer ik zonder pil mijn eisprong zou hebben gehad. kan een osteopaat hier iets mee?

Bastiaan
Door

Bastiaan

op 1 December 2016

Beste 'sterretje', Dank voor je reactie! Erg vervelend dat je klachten ervaart na de keizersnedes! Aangezien je schrijft dat niemand de klachten herkent, mag ik hieruit concluderen dat de arts geen pathologie (=ziekteproces) heeft kunnen vinden. Dat is uiteraard goed nieuws! De organen zijn omgeven door bindweefsels. De baarmoeder, eileiders, eierstokken zijn geen onbeweeglijke structuren in het lichaam. Gedurende de cyclus bewegen deze anatomische structuren in de buik en lijken de verklevingen -ontstaan na de keizersnedes- daaraan te trekken. Dat kan vreemde spanningen in de buik veroorzaken. De littekens krijgt niemand helaas weg, wel kunnen deze bindweefsels losser gemaakt worden zodat het gevoel van pijnlijkheid verandert. De osteopaat is deskundig in het behandelen van dergelijke klachten en kan het vervelend gevoel voor je wellicht verminderen. Kan je wat met dit antwoord?

Rianne
Door

Rianne

op 20 January 2017

Ik herken het! Ik had een goede cyclus voor mijn 2 zwangerschappen en nu is mijn jongste zoontje al 2 1/2 en heb nog steeds last. Inderdaad die week voor de menstruatie loop ik als een zombie met pijn rond, terwijl ik dat nooit had. Zelfs een keer op de seh terecht gekomen, dat ze dachten dat het mijn blinde darm was, maar konden de pijn aan beide kanten niet verklaren. Daarna aan de pil weer gegaan en die versoepelt alles wel een beetje gelukkig.

Bastiaan Keuning
Door

Bastiaan Keuning

op 20 January 2017

Precies Rianne! De haat-liefde-verhouding eierstok-blinde darm. Inderdaad, het hoeft niet altijd de blinde darm te zijn die pijnlijk is. Het kan dus wonderwel ook de eierstok zijn. :-) Dank voor je reactie!

Miranda
Door

Miranda

op 12 August 2017

Beste bastiaan, Ik heb ook twee keer een keizersnede gehad. Heb nu veel last van mijn stuitje. Zou dit ook met verklevingen te maken kunnen hebben? Die had ik na mijn eerste keizersnede al heel veel bleek op de ok tijdens geboorte van de tweede. Al vast bedankt voor je reactie. Groetjes miranda

Bastiaan Keuning
Door

Bastiaan Keuning

op 25 August 2017

Beste Miranda, Goede vraag stel je! Maar, inderdaad. Dat je kast hebt van je stuitje kan zeker verband hebben met littekenweefsels in je buik. Je organen in het kleinbekken grenzen aan je perineum. Dat is je bekkenbodem. Het perineum hecht zich aan het stuitje. Je kan je wellicht voorstellen dat wanneer je eenzijdig verhoogde spanning in je kleinbekken hebt dit ook mer trekt aan je bekkenbodem.

Conny Sprangers
Door

Conny Sprangers

op 25 August 2017

Kunnen de klachten helemaal verdwijnen? En/of komen de klachten weer terug na een bepaalde tijd Ik heb al een aantal behandelingen gehad en het gaat al wat beter, maar gaat het ook helemaal weg?

Ruth Tessens
Door

Ruth Tessens

op 5 January 2018

Beste, Ik heb ook verklevingen in men buik na de keizersnede. Als ik men buikspieren gebruikt heb tijdens het wandelen dan doet dit erg pijn tijdens het plassen. Ook heb ik erg veel last van mijn stuitje en het volledige bekken. Hierdoor heb ik al men sport moeten laten. Ik ben hierdoor echt radeloos.

Bastiaan
Marijne
Door

Marijne

op 20 January 2018

Beste Bastiaan, Bedankt voor je informatieve artikel! Ik ben 16 maanden geleden met een keizersnede bevallen en sindsdien heb ik: vreselijke pijn bij het vrijen, rugpijn, pijnlijke ontlasting, pijn na het plassen en buik/darmpijn (met name savonds is mijn buik zo opgezwollen en hard dat ik weer 4 maanden zwanger lijk). Ik geef nog borstvoeding en mijn menstruatie is nog niet teruggekomen. Ik heb nu diverse artsen gezien, maar krijg steeds te horen dat het aan mijn bv ligt of dat ik het nog aan moet kijken.... word er bijzonder moedeloos van. Jouw artikel beschrijft eigenlijk precies hoe ik mij voel, maar geen gyn die het verder wil onderzoeken. Zou een behandeling bij een ostheopaat baat kunnen hebben voor mij denk je? Alvast hartelijk dank voor je reactie.

Bastiaan
Door

Bastiaan

op 31 January 2018

Beste Marijne, Jeetje... Erg vervelend voor je dat je deze klachten ondervindt! Fijn dat het artikel je op weg heeft geholpen. Wil je een mail verzenden voor de verdere communicatie? Osteopathie kan zeker wat voor je betekenen. Dank je!

Saskia
Door

Saskia

op 17 April 2018

Mooi artikel. Eindelijk informatie over steeds terugkerende pijn na een keizersnede. Ik heb nu bijna 6 jaar na mijn tweede keizersnede nog steeds last, helaas rugpijn waarmee een chiropractor mij goed helpt, en pijn in de lage buikspieren. Ik probeer mijn buikspieren nu door de pijn heen toch maar weer te versterken, hopen dat dit werkt (en dat het niet 'scheurt' maar dat is waarschijnlijk slechts een gevoel).

Bastiaan
Door

Bastiaan

op 17 April 2018

Dank je Saskia! :-) Hopelijk herstel je voorspoedig nu!

Wendy
Door

Wendy

op 23 May 2018

Hallo, Na 2 jaar heb ik nog veel last van mijn keizersnede elke maand een week en half na mijn menstruatie heb ik pijn aan mijn rechter zij het duurd een dag en dan is het over Is dat normaal Ook veel lage rugpijn Groetjes wendy

Bastiaan
Door

Bastiaan

op 1 July 2018

Beste Wendy, Excuus voor mijn late respons! Vervelend dat je deze klachten ondervindt na de keizersnede... Het is zeer goed mogelijk dat het litteken verkleeft onder de huid met de baarmoeder. Dit verklaart je pijn aan je rechterzijde en je rugpijn inderdaad. Je kan proberen contact op te nemen met een osteopaat bij je in de buurt om de omliggende weefsels mobiel te krijgen. Hopelijk gaat dit je helpen!

Sabrina
Door

Sabrina

op 12 September 2019

Op 12-07-2018 werd mijn zoon Dylan geboren via een keizersnee en op 07-08-2018 overleed hij aan een darm infectie. Ik herken de klachten precies, extreem pijnlijke eisprong, ben er echt 2 dagen ziek van en daarna tot einde menstruatie pijnlijke buik, dus ben maar 1 week per maand "pijnvrij". En de pijn vanaf de eisprong wordt elke maand erger. Terwijl ik altijd een perfect lichaam had wat menstruatie en alles betreft, echt volgens het boekje, strak 28 dagen cyclus waarvan 4 dagen lichte tot matige menstruatie, nooit 1 centje pijn gehad, en was in 1 keer zwanger op mijn 39e. Maar nu lukt zwanger worden niet meer, maar geen gynaecoloog die wil onderkennen dat de verklevingen daar de oorzaak van zijn, maar ik weet 100% zeker dat dat zo is. En ik ben 40 dus heb geen tijd om machteloos aan de zijlijn van mijn leven te staan, wachten tot mensen me serieus gaan nemen. Mijn gevoel zegt dat het foute boel is daarbinnen, en als mijn gevoel dat zegt, dan is dat zo. Dat is 1 van de dingen die ik inmiddels echt geleerd heb, mijn gevoel klopt altijd, dat is keer op keer op keer gebleken, en dat is nu ook weer zo. Maar wat kan ik doen als niemand me gelooft... Kan osteopathie helpen bij mijn onvruchtbaarheid, of moet ik toch echt gynaecologen gaan stalken totdat ze me wel horen en geloven en willen helpen?

Bastiaan Keuning
Door

Bastiaan Keuning

op 28 October 2019

Beste Sabrina, Dank voor je uitgebreide reactie en je durf om je kwetsbaar op te stellen! Wat enorm verdrietig dat het te vroegtijdig eindigde voor Dylan.... Kan me het verdriet, maar ook de frustratie voorstellen. Je lijf geeft heel goed aan wanneer iets mis is. Het kan inderdaad heel goed zijn dat er sprake is van verklevingen. Deze haal je niet zomaar weg, maar door het rondliggend bindweefsel zo mobiel mogelijk te krijgen, kan de kans op verminderde pijnlijkheid wel laten afnemen. Iedere osteopaat kent de regel: "Structuur geeft de functie, functie geeft de structuur." Dat wil zeggen: indien de structuren weer enigszins hun structuur terug kunnen krijgen (zachter worden), dan verandert wellicht in jouw geval de functie ook. Ik zou het zeker proberen! Hartelijke groet, Bastiaan

Saloua
Door

Saloua

op 18 June 2020

Hoi Bastiaan, Ik ben ruim acht maanden geleden bevallen door middel van een (spoed)keizersnede van mijn eerste kindje.Sinds dien (en voornamelijk de laatste drie maanden) last van mijn buik. Ik heb soms zò een pijn dat drie paracetamols niet helpen om de pijn te laten stoppen. Ik voel de pijn met name in mijn onderbuik, een trekken, menstruatie achtige pijn, het voelt bobbelig daar binnen en mijn onderbuik is telkens opgezet en heel hard van binnen als wel van buiten af. Ik heb ook het idee dat ik daardoor niet af val (ik ga wel goed naar de w.c.) en veel vocht blijf vasthouden ook al drink ik voldoende water, beweeg ik genoeg en eet ik gezond. Het voelt continue of mijn onderbuik op knappen staat en er van binnen is er allerlei gerommel gaande. Soms krijg ik daar ook een warm "waterig" gevoel en begint het te branden. Ik ben inmiddels naar de gynocoloog geweest en hij wilt dat langs chirurgie ga om ook daar naar mij te laten kijken en dan een "plan' maken met wat te doen. Ik heb dagelijks nu last en ik heb ook angst voor wat het kan zijn en wat mij eventueel nog te wachten staat. Gezien mijn verhaal, wat is uw idee hier over? Alvast bedankt! Groeten

Bastiaan
Door

Bastiaan

op 22 June 2020

Beste Saloua, Wat vervelend dat je hiermee kampt... Ik kan me voorstellen dat deze klachten veroorzaakt worden door inwendig littekenweefsel. Het gevoel dat je buik opzet, heeft zeer waarschijnlijk te maken met het feit dat je darmen lucht vasthouden, niet met vetophoping. Vaak is het gevoel verklaarbaar door het verlies van beweeglijkheid van diverse zachte buikweefsels. Voordat je denkt aan een bezoek aan de osteopaat, eerst uitsluiten of alles oké is van binnen. In jouw geval lijkt het me goed eerst bij de arts te laten onderzoeken wat dat 'gevoel van knappen' betekent! Sterkte en gezondheid! Bastiaan

Karin
Door

Karin

op 19 June 2020

Herkenbaar verhaal. Ik ervaar nu na 3 maanden nog steeds veel pijn na mijn spoed sectio en wordt er soms onzeker van. Als in, zit alles daar binnen wel goed nog. Veel buikpijn, last van mijn darmen en pijnlijk stuitje. Ik heb tijdens de zwangerschap wel bekkenklachten gehad ook en had toen ook al pijn aan het stuitje. Wat houdt de behandeling van een osteopaat precies in? Wat zou hij/zij in deze kunnen doen? Ik ben nogal een angsthaas als het gaat om het behandelen van een pijnlijk gebied.

Bastiaan
Door

Bastiaan

op 22 June 2020

Beste Karin, Dank voor je bericht hier. Wat vervelend dat je na al die tijd nog steeds klachten ervaart... Ook in jouw geval kan ik me heel goed voorstellen dat de littekens zorgen voor een functionele beperking van alle bewegende zachte weefsels in je buik. Je buikinhoud steunt op je bekkenbodem. Waarschijnlijk heb je last van je stuitje door een teveel aan spanning op je bekkenbodem. De spieren hechten aan je stuitje. Of dit inderdaad de oorzaak is, dat moet onderzocht worden. De osteopaat zal er niet voor zorgen dat hij blijft inhameren op het pijnlijke gebied, maak je daarover niet al te veel zorgen. Het zijn veelal pijnloze mobilisatietechnieken. :-) Groet, Bastiaan

Bouchra
Door

Bouchra

op 8 August 2020

Beste Bastiaan, Ik heb een prachtige dochter van 8 weken oud. Dit was mijn 3e keizersnede en zeker de laatste. Tijdens de operatie kreeg ik te horen dat ze haar moeilijk eruit kregen i.v.m verkleving. Na de operatie voelde ik me normaal, alleen had ik heel erg pijn aan mijn enkels. ( gewrichten) . Heb het toen aangekaart maar kreeg gewoon standaard pijn stiller. Na 2 dagen werd ik ontslagen. Maar nu acht weken verder heb ik nog steeds pijn aan mijn enkels gewrichten en soms trekt het zelfs naar mijn rechte scheen. De afgelopen 2 dagen heb ik zelfs gewricht pijn aan mijn linker pols. Ook als ik lig op mijn rug heb ik erg pijn aan me bekken. Zou dit allemaal kunnen komen door verkleving??? Ik kan de symptoom van pijn aan me gewrichten niet vinden. Heb nog geen contact opgenomen met de h.a. veel liefs Bouchra

Bastiaan
Door

Bastiaan

op 24 August 2020

Beste Bouchra, Dank je voor je bericht hier! Gefeliciteerd met de geboorte van je dochter :-) Ik kan me heel goed voorstellen dat ze verklevingen gezien hebben en dat deze de laatste geboorte een belemmering heeft gegeven... Erg vervelend dat je na dit alles zoveel last hebt van je onderbenen en van je onderrug als je ligt... Er bestaat een kans dat het een te maken heeft met het ander, maar 100% zeker zijn we natuurlijk nooit. Dat zullen we moeten onderzoeken. De zenuwvezels die uit de ruggenmerg -laag in de wervelkolom/bekken- komen, verlopen door het hele onderste lidmaat naar de onderbenen en de voeten. Het kan zijn dat deze zenuwvezels een flinke opdonder hebben gekregen. Dat is waarom ik denk dat je klachten hebt na de laatste operatie. Natuurlijk mag je altijd contact opnemen. Woon je niet in Den Haag? Zoek dan naar een osteopaat bij jou in de buurt. Hartelijke groet, Bastiaan

Reactie plaatsen