Herken jij je in het artikel of is het voor iemand anders? Laat het hem/haar weten!

Page content

article content

Keizersnee veroorzaakt klachten.

Je kind kwam via een keizersnee. Wat betekent dat voor jou? Heb jij daar last van?

Hoe het kind ter wereld zal komen weet je nog niet als er niets met jou of met je kind aan de hand is. Je zwangerschap eindigt gelukkig vaker in een normale bevalling maar soms komt je baby via een keizersnee ter wereld. Maar waarom eigenlijk? Dat kan om diverse redenen gebeuren. Naast dat je misschien op eigen verzoek een keizersnee wilt laten inplannen, is er ook een medische reden. Zie hieronder waarom een keizersnee klachten veroorzaakt en wat je ertegen kan doen.

Waarom vindt er een keizersnee plaats?

  • je bent zwanger van een meerling,
  • de uitgang van je geboortekanaal wordt belemmerd (denk aan een vleesboom of de placenta, of een voorgeschiedenis waarbij sprake is geweest van een operatie),
  • de baby is volgroeid maar is te groot voor een normale bevalling,
  • de baby is volgroeid maar je bekken is te klein,
  • of je baby ligt in een stuitligging.

Wat is een verkleving?

Een verkleving, ofwel adhesie, is littekenweefsel. Littekenweefsel bestaat uit taaie strengen bindweefsel of ook wel fascia genoemd. Bindweefsel bindt weefsels met elkaar (zoals het Engels het al doet vermoeden: connective tissue) en komt voor in het hele lichaam. Het zorgt ervoor dat de diverse weefsellagen ten opzichte van elkaar kunnen glijden. Door dat heen en weer glijden wordt er beweging mogelijk gemaakt. Littekenweefsel kan je in je hele lijf vinden. Wanneer je enige tijd geleden een keizersnede hebt gehad, kun je verklevingen tussen de buikwand en de baarmoeder en tussen de baarmoeder en de eierstokken vinden, maar deze samengeplakte bindweefsels vind je ook wel eens tussen de darmlussen onderling. Verklevingen kan men niet zichtbaar maken bij conventionele beeldvormingstechnieken.

Keizersnee veroorzaakt klachten

Levend bindweefsel is net als snot. Het is continu in beweging.

Verklevingen hebben zeker gevolgen. 23 procent van de patiënten heeft later na de keizersnede een vruchtbaarheidsbehandeling moeten ondergaan.1,2 Bij drie op de tien vrouwen heeft hun onvruchtbaarheid te maken met adhesies in het kleine bekken.3 Je kan je wellicht voorstellen waarmee deze onvruchtbaarheid mee te maken zou kunnen hebben, of moeten we zeggen: ‘onvruchtbaarheid’?

Wat voor klachten geeft het littekenweefsel na mijn keizersnee?

Hieronder lees je een aantal punten waar jij jezelf in kan herkennen:

  • heup-/liesklachten
  • rugpijn
  • gevoelige darmen (obstipatie)
  • chronische buikpijn
  • trekkend gevoel naar het litteken
  • scherpe pijn in je onderbuik
  • verlaagde vruchtbaarheid
  • problemen bekkenbodem (incontinentie)
  • krachtvermindering in de buikspieren
  • pijn bij buikspieroefeningen
  • problemen met de rompstabiliteit
  • dagelijks bloedverlies
  • veroorzaakt vaak niet-herkende klachten.4

Wat kan de osteopaat doen met verklevingen?

Misschien heb je je hulpvraag wel eens bij je arts voorgelegd; “Wat kan er gedaan worden aan mijn klachten?” en heb je te horen gekregen dat het laatste redmiddel nóg een operatie is. Het nadeel van het nogmaals opensnijden en wegsnijden van het littekenweefsel is dat de kans op herhaling van je klachten vanwege het terug aangroeien van het littekenweefsel groot is…. ‘Help…’

Keizersnee veroorzaakt klachten

Verklevingen rondom de baarmoeder.5

“Waarom komen dokters pas in actie als er al lekkage is?”, vraagt doctor in de geneeskunde Bram Bakker zich af in een artikel in de Volkskrant.6 Hij wijt het gebrek aan lichaamsbeweging als een van de belangrijkste factoren om ziek te worden. Misschien is voor jou de osteopathie wel het “meest succesvolle geneesmiddel aller tijden”?

De osteopaat maakt gebruik van één van de principes uit de osteopathie: structuur geeft de functie en de functie maakt de structuur. De osteopaat als specialist in de beweegzorg werkt op alle lichaamsweefsels van het lichaam en wil deze weer terug in beweging krijgen. Het is een alternatief dat geboden kan worden naast de reguliere interventies die zich richten op het symptoom. Uit onderzoek is gebleken dat de ernst en het aantal adhesies significant lager waren in de preventieve groep in vergelijking met andere groepende. De osteopaat kan deze adhesies prima mobiliseren waardoor de functie van het weefsel weer kan herstellen.7,8

In het verleden is ook al eensonderzoek gedaan naar de werkzaamheid van osteopathie bij infertiliteit.9 Er bleek een positief effect te bestaan! Zie? Verander de structuur en het geeft een andere en betere functie!

Literatuur

  1. Van der Have, N. Verklevingen hebben levenslange gevolgen. Medisch Contact, 4 oktober 2013.
  2. Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. Control and prevention of peritoneal adhesions in gynecologic surgery. Fertil Steril. 2006 Nov;86(5 Suppl 1):S1-5.
  3. Milingos S et al. Adhesions: laparoscopic surgery versus laparotomy. Ann N Y Acad Sci. 2000;900:272-85.
  4. Tweet VUmc Amsterdam. Keizersnee veroorzaakt vaak niet herkende klachten: Onderzoek VUmc gynaecologen vandaag in @ADnl.
  5. Van Goor H, Bakkum EA. Risico van adhesie onderschat. Medisch Contact. November 2009. Nr. 48 – 26, pag. 2013-2015.
  6. Bakker B. “Als er een beweegcapsule bestond, zou dat het succesvolste geneesmiddel ooit zijn”. De Volkskrant, Opinie, 4 maart 2013, 10:17.
  7. Bove GM, Chapelle SL. Visceral mobilization can lyse and prevent peritoneal adhesions in a rat model. J Bodyw Mov Ther. 2012 Jan;16(1):76-82.
  8. Chapelle SL, Bove GM. Visceral massage reduces postoperative ileus in a rat model. J Bodyw Mov Ther. 2013 Jan;17(1):83-8.
  9. Kramp ME. Combined manual therapy techniques for the treatment of women with infertility: a case series. J Am Osteopath Assoc. 2012 Oct;112(10):680-4.


Heb je een vraag voor mij?
Ga naar contact of plaats een reactie hieronder.

Deel dit bericht via Facebook, Twitter of Google+.

Comment Section

22 reacties op “Keizersnee veroorzaakt klachten.


Door Meggievanooijn op 21 juni 2016

Ik heb bij mijn eerste kindje eengezinswoning wonen betaling dacht ik eerst tang pomp en toen hartje stil snel keizersnee omdat ik te smalle bekken dus alles kapot getrokken
Tweede weer keizersnee
Van die tijd moet en pijnbank
Na aan zuren verging van pijn baarmoeder er uit die geheel aan darmen blaas was vast verkleedt blaas stuk
Maar nu dan jaren ver ga ik weer van pijn buik rug darmen kan bijna niet meer lopen van de pijn


Door Meggievanooijn op 21 juni 2016

Eerst gewoon bevallen verwacht


Door Bastiaan op 21 juni 2016

Beste Meggie,

Dank voor je reactie! Ik begrijp dat je na je bevalling met een keizersnede nog steeds veel klachten ervaart. Dat is vervelend zeg!
Heb je je wel eens laten behandelen door een osteopaat?


Door Nienke Nieuwenhuis op 22 juli 2016

Goed artikel Bastiaan, geeft een mooi beeld van de onderschatte effecten van verklevingen in de buik en hoe een osteopaat kan bijdragen aan verbetering.


Door Bastiaan op 22 juli 2016

Dank je beste Nienke! 🙂


Door Joyce van eijk op 4 oktober 2016

Ik heb na de 2 de keizersnede 2 jaar geleden vaak last van mijn darmen. Wat zou ik hier aan kunnen doen?


Door Bastiaan op 5 oktober 2016

Beste Joyce, dank je dat je de moeite nam om het artikel te lezen!
Het is natuurlijk niet zo dat de osteopaat de ontstane verklevingen gaat kunnen verwijderen. Wel kan de osteopaat het gevoel van het weefsel (=fascia) veranderen zodat er minder pijnklachten zijn.

M.a.w., meer technisch uitgelegd: de osteopaat verandert de nociceptie (pijnprikkel) en de interoceptie (vermogen om prikkels van binnenuit het eigen lichaam waar te nemen)


Door sterretje op 16 november 2016

Na mijn eerste keizersnede kreeg ik pijn rondom mijn eisprong (bijna een week lang) pluspunt, menstruatie was pijnloos. Na de tweede keizersnede nu 9 maanden geleden heb ik heel veel pijn rondom mijn eisprong en ook tijdens menstruatie. Helaas lijkt niemand die klachten te kennen. Maar naar mijn idee is het niet normaal dat ik zo veel pijn heb in de week van mijn eisprong. Geen idee wat dit kan zijn en bij wie ik terecht kan? Gek genoeg zorgt de pil wel voor iets verlichting, maar voel ik alsnog pijn wanneer ik zonder pil mijn eisprong zou hebben gehad. kan een osteopaat hier iets mee?


Door Bastiaan op 1 december 2016

Beste ‘sterretje’,

Dank voor je reactie! Erg vervelend dat je klachten ervaart na de keizersnedes! Aangezien je schrijft dat niemand de klachten herkent, mag ik hieruit concluderen dat de arts geen pathologie (=ziekteproces) heeft kunnen vinden. Dat is uiteraard goed nieuws!
De organen zijn omgeven door bindweefsels. De baarmoeder, eileiders, eierstokken zijn geen onbeweeglijke structuren in het lichaam. Gedurende de cyclus bewegen deze anatomische structuren in de buik en lijken de verklevingen -ontstaan na de keizersnedes- daaraan te trekken. Dat kan vreemde spanningen in de buik veroorzaken.
De littekens krijgt niemand helaas weg, wel kunnen deze bindweefsels losser gemaakt worden zodat het gevoel van pijnlijkheid verandert.
De osteopaat is deskundig in het behandelen van dergelijke klachten en kan het vervelend gevoel voor je wellicht verminderen.

Kan je wat met dit antwoord?


Door Rianne op 20 januari 2017

Ik herken het! Ik had een goede cyclus voor mijn 2 zwangerschappen en nu is mijn jongste zoontje al 2 1/2 en heb nog steeds last. Inderdaad die week voor de menstruatie loop ik als een zombie met pijn rond, terwijl ik dat nooit had. Zelfs een keer op de seh terecht gekomen, dat ze dachten dat het mijn blinde darm was, maar konden de pijn aan beide kanten niet verklaren. Daarna aan de pil weer gegaan en die versoepelt alles wel een beetje gelukkig.


Door Bastiaan Keuning op 20 januari 2017

Precies Rianne! De haat-liefde-verhouding eierstok-blinde darm. Inderdaad, het hoeft niet altijd de blinde darm te zijn die pijnlijk is. Het kan dus wonderwel ook de eierstok zijn. 🙂
Dank voor je reactie!


Door Miranda op 12 augustus 2017

Beste bastiaan,
Ik heb ook twee keer een keizersnede gehad.
Heb nu veel last van mijn stuitje. Zou dit ook met verklevingen te maken kunnen hebben? Die had ik na mijn eerste keizersnede al heel veel bleek op de ok tijdens geboorte van de tweede.
Al vast bedankt voor je reactie. Groetjes miranda


Door Bastiaan Keuning op 25 augustus 2017

Beste Miranda,

Goede vraag stel je! Maar, inderdaad. Dat je kast hebt van je stuitje kan zeker verband hebben met littekenweefsels in je buik. Je organen in het kleinbekken grenzen aan je perineum. Dat is je bekkenbodem. Het perineum hecht zich aan het stuitje. Je kan je wellicht voorstellen dat wanneer je eenzijdig verhoogde spanning in je kleinbekken hebt dit ook mer trekt aan je bekkenbodem.


Door Conny Sprangers op 25 augustus 2017

Kunnen de klachten helemaal verdwijnen?
En/of komen de klachten weer terug na een bepaalde tijd
Ik heb al een aantal behandelingen gehad en het gaat al wat beter, maar gaat het ook helemaal weg?


Door Ruth Tessens op 5 januari 2018

Beste,
Ik heb ook verklevingen in men buik na de keizersnede. Als ik men buikspieren gebruikt heb tijdens het wandelen dan doet dit erg pijn tijdens het plassen. Ook heb ik erg veel last van mijn stuitje en het volledige bekken. Hierdoor heb ik al men sport moeten laten. Ik ben hierdoor echt radeloos.



Door Marijne op 20 januari 2018

Beste Bastiaan, Bedankt voor je informatieve artikel! Ik ben 16 maanden geleden met een keizersnede bevallen en sindsdien heb ik: vreselijke pijn bij het vrijen, rugpijn, pijnlijke ontlasting, pijn na het plassen en buik/darmpijn (met name savonds is mijn buik zo opgezwollen en hard dat ik weer 4 maanden zwanger lijk). Ik geef nog borstvoeding en mijn menstruatie is nog niet teruggekomen. Ik heb nu diverse artsen gezien, maar krijg steeds te horen dat het aan mijn bv ligt of dat ik het nog aan moet kijken…. word er bijzonder moedeloos van. Jouw artikel beschrijft eigenlijk precies hoe ik mij voel, maar geen gyn die het verder wil onderzoeken. Zou een behandeling bij een ostheopaat baat kunnen hebben voor mij denk je? Alvast hartelijk dank voor je reactie.


Door Bastiaan op 31 januari 2018

Beste Marijne,

Jeetje… Erg vervelend voor je dat je deze klachten ondervindt! Fijn dat het artikel je op weg heeft geholpen. Wil je een mail verzenden voor de verdere communicatie? Osteopathie kan zeker wat voor je betekenen.

Dank je!


Door Saskia op 17 april 2018

Mooi artikel. Eindelijk informatie over steeds terugkerende pijn na een keizersnede. Ik heb nu bijna 6 jaar na mijn tweede keizersnede nog steeds last, helaas rugpijn waarmee een chiropractor mij goed helpt, en pijn in de lage buikspieren. Ik probeer mijn buikspieren nu door de pijn heen toch maar weer te versterken, hopen dat dit werkt (en dat het niet ‘scheurt’ maar dat is waarschijnlijk slechts een gevoel).


Door Bastiaan op 17 april 2018

Dank je Saskia! 🙂
Hopelijk herstel je voorspoedig nu!


Door Wendy op 23 mei 2018

Hallo,
Na 2 jaar heb ik nog veel last van mijn keizersnede elke maand een week en half na mijn menstruatie heb ik pijn aan mijn rechter zij het duurd een dag en dan is het over
Is dat normaal
Ook veel lage rugpijn
Groetjes wendy


Door Bastiaan op 1 juli 2018

Beste Wendy,

Excuus voor mijn late respons! Vervelend dat je deze klachten ondervindt na de keizersnede…
Het is zeer goed mogelijk dat het litteken verkleeft onder de huid met de baarmoeder. Dit verklaart je pijn aan je rechterzijde en je rugpijn inderdaad. Je kan proberen contact op te nemen met een osteopaat bij je in de buurt om de omliggende weefsels mobiel te krijgen. Hopelijk gaat dit je helpen!

Plaats een reactie


*