Keizersnee veroorzaakt klachten

Je kind kwam via een keizersnee. Wat betekent dat voor jou? Heb jij daar last van?

Hoe het kind ter wereld zal komen weet je nog niet als er niets met jou of met je kind aan de hand is. Je zwangerschap eindigt gelukkig vaker in een normale bevalling maar soms komt je baby via een keizersnee ter wereld. Maar waarom eigenlijk? Dat kan om diverse redenen gebeuren. Naast dat je misschien op eigen verzoek een keizersnee wilt laten inplannen, is er ook een medische reden. Zie hieronder waarom een keizersnee klachten veroorzaakt en wat je ertegen kan doen.

Inhoudsopgave

          1. Waarom vindt er een keizersnee plaats?
          2. Wat is een verkleving?
          3. Wat voor klachten geeft het littekenweefsel na mijn keizersnee?
          4. Wat kan de osteopaat doen met verklevingen?

Waarom vindt er een keizersnee plaats?

  • je bent zwanger van een meerling,
  • de uitgang van je geboortekanaal wordt belemmerd (denk aan een vleesboom of de placenta, of een voorgeschiedenis waarbij sprake is geweest van een operatie),
  • de baby is volgroeid maar is te groot voor een normale bevalling,
  • de baby is volgroeid maar je bekken is te klein,
  • of je baby ligt in een stuitligging.

Wat is een verkleving?

Een verkleving, ofwel adhesie, is littekenweefsel. Littekenweefsel bestaat uit taaie strengen bindweefsel of ook wel fascia genoemd. Bindweefsel bindt weefsels met elkaar (zoals het Engels het al doet vermoeden: connective tissue) en komt voor in het hele lichaam. Het zorgt ervoor dat de diverse weefsellagen ten opzichte van elkaar kunnen glijden. Door dat heen en weer glijden wordt er beweging mogelijk gemaakt. Littekenweefsel kan je in je hele lijf vinden. Wanneer je enige tijd geleden een keizersnede hebt gehad, kun je verklevingen tussen de buikwand en de baarmoeder en tussen de baarmoeder en de eierstokken vinden, maar deze samengeplakte bindweefsels vind je ook wel eens tussen de darmlussen onderling. Verklevingen kan men niet zichtbaar maken bij conventionele beeldvormingstechnieken.

Levend bindweefsel is net als snot. Het is continu in beweging.

Verklevingen hebben zeker gevolgen. 23 procent van de patiënten heeft later na de keizersnede een vruchtbaarheidsbehandeling moeten ondergaan. Bij drie op de tien vrouwen heeft hun onvruchtbaarheid te maken met adhesies in het kleine bekken. Je kan je wellicht voorstellen waarmee deze onvruchtbaarheid mee te maken zou kunnen hebben, of moeten we zeggen: ‘onvruchtbaarheid’?

Wat voor klachten geeft het littekenweefsel na mijn keizersnee?

Hieronder lees je een aantal punten waar jij jezelf in kan herkennen:

  • heup-/liesklachten
  • rugpijn
  • gevoelige darmen (obstipatie)
  • chronische buikpijn
  • trekkend gevoel naar het litteken
  • scherpe pijn in je onderbuik
  • verlaagde vruchtbaarheid
  • problemen bekkenbodem (incontinentie)
  • krachtvermindering in de buikspieren
  • pijn bij buikspieroefeningen
  • problemen met de rompstabiliteit
  • dagelijks bloedverlies
  • veroorzaakt vaak niet-herkende klachten

Wat kan de osteopaat doen met verklevingen?

Misschien heb je je hulpvraag wel eens bij je arts voorgelegd; “Wat kan er gedaan worden aan mijn klachten?” en heb je te horen gekregen dat het laatste redmiddel nóg een operatie is. Het nadeel van het nogmaals opensnijden en wegsnijden van het littekenweefsel is dat de kans op herhaling van je klachten vanwege het terug aangroeien van het littekenweefsel groot is…. ‘Help…’

Verklevingen rondom de baarmoeder.

“Waarom komen dokters pas in actie als er al lekkage is?”, vraagt doctor in de geneeskunde Bram Bakker zich af in een artikel in de Volkskrant. Hij wijt het gebrek aan lichaamsbeweging als een van de belangrijkste factoren om ziek te worden. Misschien is voor jou de osteopathie wel het “meest succesvolle geneesmiddel aller tijden”?

De osteopaat maakt gebruik van één van de principes uit de osteopathie: structuur geeft de functie en de functie maakt de structuur. De osteopaat als specialist in de beweegzorg werkt op alle lichaamsweefsels van het lichaam en wil deze weer terug in beweging krijgen. Het is een alternatief dat geboden kan worden naast de reguliere interventies die zich richten op het symptoom. Uit onderzoek is gebleken dat de ernst en het aantal adhesies significant lager waren in de preventieve groep in vergelijking met andere groepende. De osteopaat kan deze adhesies prima mobiliseren waardoor de functie van het weefsel weer kan herstellen.

In het verleden is ook al eens onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van osteopathie bij infertiliteit. Er bleek een positief effect te bestaan! Zie? Verander de structuur en het geeft een andere en betere functie!

Door zacht op de buik te duwen, kan de osteopaat voelen of het buikweefsel elastisch of gezwollen is. Niet alleen op de plek zelf, maar ook in het omliggend gebied zal de osteopaat onderzoeken of de buik soepel genoeg is. Verklevingen die problemen veroorzaken, komen vaak genoeg voor. Als dat het geval is, verliezen de structuren hun beweging door het beperken van de glijvlakken.

De osteopaat test de souplesse van de buikweefsels.

De osteopaat werkt niet op het orgaan zelf, maar op de structuren er omheen. De glijvlakken rond de organen worden gemobiliseerd, zodat de doorbloeding van en naar het orgaan gestimuleerd wordt en een goede afvoer via het lymfe gewaarborgd wordt. De door de osteopaat gebruikt technieken zijn zacht, lokaal of  afstand (bijvoorbeeld vanuit de rug).

Heb je een vraag voor mij? Ga naar contact of plaats een reactie hieronder.

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, WhatsApp of LinkedIn.