Leptine🎗️
30 november 2018 
in Bot
6 min. leestijd

Leptine🎗️

Leptine is een hormoon dat het metabolisme op peil houdt. Dus als het niet goed werkt, kun je vergif erop innemen dat de rest van je hormonen ook klinische problemen zal vertonen. Ik kan je niet vertellen hoeveel ik denk dat mensen problemen met hun schildklier hebben. Dikke kans dat ze leptineresistent zijn. Waarom? Lees hieronder verder.

Inhoudsopgave

    1. Wat is leptine?
    2. Borstvoeding
    3. Vetcellen
    4. Ontsteking
    5. Diabetes

Wat is leptine?

Leptine komt van Griekse woord ‘leptos‘ wat slank betekent. Mensen wiens leptinehormoon goed werkt, zijn gebouwd zoals een kind ze zou tekenen, namelijk… slank! Men wordt leptineresistent wanneer de hersenen niet langer het leptinesignaal herkennen dat door onze vetcellen wordt verzonden. Het gehalte leptine testen is niet moeilijk. Maar… de artsen kijken er tegenwoordig niet meer naar. De gemakkelijkste manier is om in de spiegel te kijken. Als je veel te dik bent of veel te dun (met een bollend buikje), raad eens? Je bent waarschijnlijk leptineresistent. Kunnen we het testen in het bloed? Ja, dat kan zeker. ze doen dat met een test die men een reverse-T3-test noemt. Dit wordt echter zelden gedaan omdat hierover niet veel bekend is. én omdat deze niet door de verzekering wordt gedekt. Reverse T3 is een competitieve remmer voor T3 en T4 (je schildklierhormonen). Dus ja, leptineresistentie schakelt je schildklier helemaal uit en laat het niet toe vet in je spieren te verbranden. Waaorm niet? Omdat het je basaalmetabolisme  onderdrukt. Nu weet je wat je stofwisseling ook controleert! Dat proces wordt perifere (spier)leptineresistentie genoemd. Dit is de reden waarom sommige dikke mensen geen vet kunnen verbranden door lichaamsbeweging. Dat is de reden waarom je schildkliertest klinisch gezien dicht in de buurt komt van een leptineresistentie.

Borstvoeding

De hersenen moeten te allen tijde informatie krijgen over de energiestatus van 20 biljoen cellen in jouw lijf. Vanwege beperkingen in de ruimte (je schedelomvang), bewaakt het niet elke afzonderlijke cel in het lichaam met een zenuwcelverbinding om aan die taak te voldoen. Het gebruikt het endocriene systeem om dat te doen. Dat is het systeem waar hormonen vandaan komen. Leptine wordt gemaakt van je witte vetcellen in je lichaam (WAT=white adipose tissue). Maar eerst krijg je leptine van je moeder als ze je voor het eerst borstvoeding geeft. Dat zal voor de meeste lezers lang geleden zijn ;-). Dus… als je géén borstvoeding hebt gehad (weet je het nog? 🙂 ), dan heb je pech vanuit het oogpunt van je energiemetabolisme. Onderzoek laat zien dat het niet krijgen van leptine uit het colostrum (de eerste moedermelk) meteen grote gevolgen heeft voor je DNA. Het beïnvloedt een chemisch proces dat je DNA, genaamd methylatie, verandert. Die informatie wordt rechtstreeks doorgegeven aan je DNA en veroorzaakt een verandering die leidt tot epigenetische signalen. Op deze manier weten we dat obesitas voor generaties kan worden overgedragen.

Obesitas in relatie met leptine en COVID19

Obesitas in relatie met leptine en COVID19

Vetcellen

Leptine komt de hersenen binnen via een aantal complexe signalen die in de hypothalamus (wat onze secretaresse van het brein is voor  heel veel binnenkomende prikkels) voorkomen. Zodra het de hersenen binnengaat, begint het een groep neuronen op gang te brengen die je energiestatus gedurende de rest van je leven zullen aanpassen. Dit deel van je hersens heeft ongeveer de grootte van een erwt en zit precies op de oogzenuwen die naar je oogbollen gaan. Stel je voor dat een gat tussen je ogen wordt geboord, recht naar achteren ongeveer 5 centimeter…. Dát is de plaats waar alle actie gebeurt! De hypothalamus verbindt de hersenen met je endocriene systeem. Het endocriene systeem omvat elk hormoon waarvan je ooit hebt gehoord. De hypothalamus moduleert ook veel van de belangrijkste centra in de hersenen. Zonder energie zou geen dier kunnen leven of complexe taken kunnen uitvoeren. Denk even aan je auto. Hoe ver kan je rijden als je niet weet hoeveel brandstof je hebt? De enige manier om ergens heen te gaan en je veilig te voelen, is wanneer je zojuist je tank hebt gevuld en daarmee onderweg bent. Maar ja, als je nu geen brandstofmeter zou hebben, dan zou je niet weten wanneer het weer tijd wordt om weer te tanken, of wel…? Dat is precies wat er met een mens gebeurt als ze leptineresistent zijn. De hersenen kunnen je niet influisteren wat de energiestatus op dit moment in je  lichaam is. De energiestatus? Dat zijn je vetcellen. Leptine vormt de verbinding van vet naar de hersenen. Het bestuurt alles wat met energie en informatie te maken heeft. Zonder energie of informatie faalt alles.

Vruchtbaarheid

Sommige van de orgaansystemen in het lichaam die het meest afhankelijk zijn van energie, zijn ook gebonden aan de leptinestatus. Bijvoorbeeld bot. Bot is ongelooflijk actief, omdat het voortdurend wordt ‘verbouwd’.  Het breekt zich af en bouwt zich weer opnieuw op. Waarom? Omdat het steunweefsel is en ons ook letterlijk steun moet geven. Om een systeem met een groot bereik van verandering mogelijk te maken, heeft het enorme energiebronnen nodig. Dat is de reden waarom leptine belangrijk is in de botfysiologie. Leptineresistentie gaat altijd vóóraf de ontwikkeling van osteoporose. Leptine controleert ook het vermogen van vrouwen om zwanger te raken. Dat wordt vruchtbaarheid genoemd. Als een vrouw leptineresistent is, zal ze veel meer moeite hebben om zwanger te geraken. We zien dit bij bijvoorbeeld PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom), bij anorexia of overtraining. Het zwanger zijn vereist veel energie voor de groei van de baby, maar ook van jezelf. Leptine is de sleutel voor een soepel verloop van dat proces.

Obesitas in relatie met leptine en COVID19

Obesitas in relatie met leptine en COVID19

Ontsteking

Leptine controleert en regelt ook het immuunsysteem in de hersenen. Het is chemisch sterk vergelijkbaar met een ontstekingsstof genaamd IL-6 (interleukine 6) en bij mensen met hoge leptinespiegels (dikke mensen, of slanke mensen met een buikje) zien we een hoog gehalte witte bloedcellen. Het reguleert ook alle inflammatoire cytokines geassocieerd met visceraal vet. Over het algemeen heeft iemand die leptineresistent is, ook een laag vitamine D-gehalte. Visceraal vet is het vet onder je six-pack in je buikholte. Dit is een van de ergste plekken om dik te worden omdat het zeer ontstekingsgevoelig is. Dat is ook het vet dat voorkomt bij type 2 diabetici en hun levercellen vult. Dat wordt metaboolsyndroom of niet-alcoholische leververvetting genoemd. Een verhoogd gehalte aan leptine is ook het eerste teken dat wordt waargenomen voordat een hoge bloeddruk optreedt en een cascade van verdere fysiologische problemen veroorzaakt. De reden hiervoor is dat hoge concentraties van leptine een ander eiwit vernietigen dat wordt uitgescheiden in de bètacellen van je pancreas, amyline genaamd. De bètacellen in de pancreas maken insuline aan. Nu weet je dus waarom hoge waardes van leptine (vet) diabetes type 2 veroorzaken. Een verhoogd gehalte aan leptine braadt de amyline in de bètacellen en zorgt ervoor dat ze uiteindelijk stoppen met het maken van insuline. Als het lang duurt, kan het diabetes type 2 veroorzaken.

Diabetes

Als dat proces snel gebeurt, bijvoorbeeld vanwege een auto-immuunrespons rond een zwangerschap of een lekkende darm, dan kun je auto-immuundiabetes krijgen die vaak type 1.5 diabetes wordt genoemd. Het enige verschil tussen type 2 en type 1.5 is dat het diabetes 1.5 korter duurt en de immuunrespons veel groter is. Nogmaals, allemaal in gang gezet door leptineresistentie. De chronische verhoging van leptine leidt uiteindelijk tot leptineresistentie en treedt meestal op 5-7 jaar voordat iemand insulineresistent wordt! Het medicijn van vandaag richt zich op insuline om diabetes te behandelen. Eigenlijk gek… Het heeft geen zin om insulineresistentie te behandelen nadat het is opgetreden. Het is zinvoller om je op de leptineresistentie te richten omdat het 5-7 jaar vóór de insulineresistentie optreedt! Het is nu duidelijk dat obesitas een ontstekingsziekte is. Maar we weten dat obesitas verschillende oorzaken heeft. Obesitas is geen ziekte van overtollige calorieën. Waarom niet? Omdat het lichaam verschillende ingebouwde manieren heeft om calorie-overschotten aan te pakken zonder dat je ooit dik wordt wanneer leptine naar behoren werkt in je lever en je spieren. Obesitas is een ontstekingsziekte en een verstoring van de hormoonsignalering. Problemen met je leptine vertellen je dat degeneratieve tussenwervelschijfaandoeningen en botontkalking bij deze patiënten zullen optreden, tenzij men hun leptineproblemen uiteindelijk oplost. Wat er met je cellen gebeurt, bepaalt wat er uiteindelijk met je zal gebeuren. Als je ontsteking vermeerdert, gebeuren er slechte dingen in je toekomst… Leptineresistentie gaat altijd vooraf aan de ontwikkeling van insulineresistentie (minus traumatisch pancreasverlies). Als beide lang genoeg hebben plaatsgevonden, leidt dit tot bijnierresistentie. En bijnierresistentie betekent dat je een probleem hebt met je cortisol. Vergeet dit niet. Het is zoooo belangrijk! Wanneer insuline en cortisol gelijktijdig en chronisch worden opgewekt, dan is dit de manier waarop kanker en chronische ziekten bij mensen kan voorkomen dankzij het p53-gen (oncogenesis). Deze ziekten beginnen allemaal met leptineproblemen, niet met problemen met de insuline.

Reactie plaatsen

Zoek in online osteopathie blog