Herken jij je in het artikel of is het voor iemand anders? Laat het hem/haar weten!

Page content

article content

Leptine

Leptine is een hormoon dat het metabolisme op peil houdt. Dus als het niet goed werkt, kun je wedden dat de rest van je hormonen ook klinische problemen zullen vertonen. Ik kan je niet vertellen hoeveel mensen denken dat ze problemen met hun schildklier hebben. Dikke kans dat ze leptineresistent zijn. Men wordt leptineresistent wanneer de hersenen niet langer het leptinesignaal herkennen dat door onze vetcellen wordt verzonden. Het testen van leptine is gemakkelijk. De arts kijkt er niet meer naar. De gemakkelijkste manier is om in de spiegel te kijken. Als je veel te dik bent of veel te dun, raad eens? Je bent waarschijnlijk leptineresistent. Biochemisch testen? Kan. Met een test die een reverse T3 wordt genoemd. Dit wordt zelden gedaan omdat hierover niet veel bekend is en omdat deze niet door de verzekering wordt gedekt. Reverse T3 is een competitieve remmer voor T3 en T4 (je schildklierhormonen). Dus ja, leptineresistentie schakelt je schildklier helemaal uit en laat je niet toe om vet in je spieren te verbranden omdat het je basaalmetabolisme omlaag drukt. Nu weet je wat je metabolisme ook controleert! Dat proces wordt perifere (spier) leptineresistentie genoemd. Dit is de reden waarom sommige dikke mensen geen vet kunnen verbranden door lichaamsbeweging. Dat is de reden waarom je schildkliertest klinisch dicht in de buurt komt van een leptineresistentie.

Borstvoeding

De hersenen moeten te allen tijde informatie krijgen over de energiestatus van 20 biljoen cellen in uw lichaam. Vanwege beperkingen van de ruimte (je schedelomvang), bewaakt het niet elke afzonderlijke cel in het lichaam met een zenuwcelverbinding om die taak te voltooien. Het gebruikt het endocriene systeem om dat te doen. Dat is het systeem waar hormonen vandaan komen. Leptine wordt gemaakt van je witte vetcellen in je lichaam. Maar eerst krijg je leptine van je moeder als ze je voor het eerst borstvoeding geeft. Dus als je geen borstvoeding hebt gehad, dan heb je pech vanuit het oogpunt van energiemetabolisme. Onderzoek laat zien dat het niet krijgen van leptine uit het colostrum van je moeder meteen grote gevolgen heeft voor je DNA. Het beïnvloedt een chemisch proces dat je DNA, genaamd methylatie, verandert. Die informatie wordt rechtstreeks doorgegeven aan je DNA en veroorzaakt een verandering die leidt tot epigenetische signalen. Op deze manier weten we dat obesitas over generaties kan worden overgedragen.

Vetcellen

Leptine komt de hersenen binnen via een aantal complexe signalen die in de hypothalamus (onze secretaresse) voorkomen. Zodra het de hersenen binnengaat, begint het een groep neuronen op gang te brengen die je energiestatus gedurende de rest van je leven zullen moduleren. Dit deel van je hersens heeft ongeveer de grootte van een erwt en zit precies op je zenuwen die naar je ogen gaan. Stel je voor dat een gat tussen je ogen wordt geboord, recht naar achteren ongeveer 5 centimeter. Dat is waar alle actie gebeurt. De hypothalamus verbindt de hersenen met je endocriene systeem. Het endocriene systeem omvat elk hormoon waarvan je hebt gehoord. De hypothalamus moduleert ook veel van de belangrijkste centra in de hersenen. Zonder energie zou geen dier kunnen leven of complexe taken kunnen uitvoeren. Denk even aan je auto. Hoe ver kun je gaan als je niet wist hoeveel brandstof je had? De enige manier om ergens heen te gaan en je veilig te voelen, is wanneer je zojuist je tank hebt gevuld en bent weggegaan. Maar ja, je zou niet weten wanneer het weer tijd zou worden om te tanken, of wel? Dat is precies wat er met een mens gebeurt als ze leptineresistent zijn. De hersenen kunnen niet zeggen wat de energiestatus in het lichaam is. De energiestatus? Dat zijn je vetcellen. Leptine is de verbinding van vet naar de hersenen. Het bestuurt alles wat met energie en informatie te maken heeft. Zonder energie of informatie faalt alles.

Vruchtbaarheid

Sommige van de orgaansystemen in het lichaam die het meest afhankelijk zijn van energie, zijn ook gebonden aan de leptinestatus. Bijvoorbeeld bot. Bot is ongelooflijk actief, omdat het voortdurend wordt verbouwd. Waarom? Omdat het steunweefsel is en ons ook letterlijk steun moet geven. Om een systeem met een groot bereik van verandering mogelijk te maken, heeft het enorme energiebronnen nodig. Dat is de reden waarom leptine belangrijk is in de botfysiologie. Leptineresistentie dateert altijd vóór de ontwikkeling van osteoporose. Leptine controleert ook het vermogen van vrouwen om zwanger te raken. Dat wordt vruchtbaarheid genoemd. Als een vrouw leptineresistent is, zal ze veel moeilijkheden hebben om zwanger te worden. We zien dit in bijv. PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom), in anorexia of overtraining. Het hebben van een baby vereist veel energie voor groei. Leptine is de sleutel voor een soepel verloop van dat proces.

Ontsteking

Leptine controleert en moduleert ook het immuunsysteem in de hersenen. Het is chemisch sterk vergelijkbaar met een ontstekingsstof genaamd IL-6 (interleukine 6) en bij mensen met hoge leptinespiegels (dikke mensen) zien we een hoog gehalte witte bloedcellen. Het moduleert ook alle inflammatoire cytokines geassocieerd met visceraal vet. Over het algemeen heeft iemand die leptineresistent is, ook een laag vitamine D-gehalte. Visceraal vet is het vet onder je six-pack in je buikholte. Dit is een van de ergste plekken om dik te worden omdat het zeer ontstekingsgevoelig is. Dat is ook het vet dat voorkomt bij type 2 diabetici hun levercellen vult. Dat wordt metaboolsyndroom of niet-alcoholische leververvetting genoemd. Verhoogd leptine is ook het eerste teken dat wordt waargenomen voordat een hoge bloeddruk optreedt en een cascade van verdere fysiologische problemen veroorzaakt. De reden hiervoor is dat hoge waardes van leptine een ander eiwit vernietigen dat wordt uitgescheiden in de bètacellen van je pancreas, amyline genaamd. De bètacellen in de pancreas maken insuline aan. Nu weet je dus waarom hoge waardes van leptine (vet) diabetes type 2 veroorzaken. Een verhoogd gehalte aan leptine braadt de amyline in de bètacellen en zorgt ervoor dat ze uiteindelijk stoppen met het maken van insuline. Als het lang duurt, kan het diabetes type 2 veroorzaken.

Diabetes

Als dat proces snel gebeurt, bijvoorbeeld vanwege een auto-immuunrespons rond een zwangerschap of een lekkende darm, dan kun je auto-immuundiabetes krijgen die vaak type 1.5 diabetes wordt genoemd. Het enige verschil tussen type 2 en type 1.5 is dat het korter duurt en de immuunrespons veel groter is. Nogmaals, allemaal gemedieerd door leptineresistentie. De chronische verhoging van leptine leidt uiteindelijk tot leptineresistentie en treedt meestal op 5-7 jaar voordat iemand insulineresistent wordt! Het medicijn van vandaag richt zich op insuline om diabetes te behandelen. Eigenlijk gek… Het heeft geen zin om insulineresistentie te behandelen nadat het is opgetreden. Het is zinvoller om je op de leptineresistentie te richten omdat het 5-7 jaar vóór insulineresistentie optreedt! Het is nu duidelijk dat obesitas een ontstekingsziekte is. Maar we weten dat obesitas verschillende oorzaken heeft. Obesitas is geen ziekte van overtollige calorieën. Waarom? Omdat het lichaam verschillende ingebouwde manieren heeft om calorie-overschotten aan te pakken zonder dat je ooit dik wordt als leptine naar behoren werkt in je lever en je spieren. Obesitas is een ontstekingsziekte en een verstoring van de hormoonsignalering. Leptine-problemen vertellen je dat degeneratieve schijfaandoeningen en osteoporose bij deze patiënt zullen optreden, tenzij men hun leptine-problemen uiteindelijk oplost. Wat er met je cellen gebeurt, bepaalt wat er uiteindelijk met je zal gebeuren. Als je ontsteking vermeerdert, gebeuren er slechte dingen in je toekomst. Leptineresistentie gaat altijd vooraf aan de ontwikkeling van insulineresistentie. (minus traumatisch pancreasverlies). Als beide lang genoeg hebben plaatsgevonden, leidt dit tot bijnierresistentie. En bijnierresistentie betekent dat u een probleem hebt met CORTISOL. Vergeet dit niet. Het is zoooo belangrijk! Wanneer insuline en cortisol gelijktijdig en chronisch worden opgewekt, is dit de manier waarop kanker en chronische ziekten bij mensen voorkomen dankzij het p53-gen (oncogenesis). Ze beginnen allemaal met leptine-problemen, geen insuline-problemen.

Comment Section

0 reacties op “Leptine

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.