Herken jij je in het artikel of is het voor iemand anders? Laat het hem/haar weten!

Page content

Vage klachten.

article content

Vage klachten.

Ik googlede eens op ‘vage klachten’…

Wanneer je googlet met de sleutelwoorden ‘vage klachten’ vind je als eerste een link van een website van een patiënt, Marjan. Daaruit blijkt dat zij zich niet begrepen voelt. De osteopaat ontvangt in de praktijk met vaste regelmaat cliënten met vage klachten. Zo benoemt deze het ook, of herhaalt de bewoordingen van de arts: “‘Ze’ kunnen het niet vinden”.

Heb jij last van ‘vage klachten’?

Of kunnen we vage klachten gelijkstellen aan “Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten‘ (SOLK).

Zo ontving ik eens een cliënt:

  • dame van 67
  • uitstralende klachten in haar linkerbeen
  • met name tijdens lopen
  • zitten vermindert haar klachten
  • röntgenfoto van rug, bekken en heupen bewezen niets
  • klachten hielden reeds een jaar aan, wat haar klachten chronisch maakt
  • wat opviel is dat haar linker teennagels gestreept, geribbeld waren.

Vage klachten

Wat mij in bijzonder opviel in haar verhaal: twee fysiotherapeuten en een huisarts die zij gezien had, voerden geen testen uit voor de heup, bedoeld om inzichtelijk te krijgen HOE dit gewricht beweegt. Ik kan er geen correct oordeel over vormen maar het kan zijn dat nagelaten is goede specifieke testen uit te voeren. Misschien komt dat door onwetendheid, of misschien werden de onderzoekers op basis van het vraaggesprek niet getriggerd deze testen te doen.

Een bevriend huisarts, een voormalig klasgenoot en medestudent fysiotherapeut, sprak zijn zorgen eens uit. Hij heeft met regelmaat huisartsen in opleiding (HAIO) in zijn praktijk en noemde een voorbeeld waarbij de HAIO een expectatief beleid instelde bij een persoon met knieklachten. De patiënt vertelde zijn verhaal, hij ging op straat zomaar door zijn knie. Het ingestelde afwachtende beleid was wellicht niet zo zinvol als de HAIO nauwkeuriger enige belangrijke bewegingstesten had uitgevoerd waarbij naar voren had kunnen komen dat zijn meniscus gescheurd was. Ex-fysiotherapeut en huisarts Guus prees daarbij onze oude opleiding fysiotherapie: “Wij leerden destijds prachtige en goede bewegingstechnische onderzoeken. Een hiaat in de opleiding geneeskunde”, zo zei hij. Hij verwijst met enige regelmaat patiënten met vage klachten naar de osteopaat.

…meer dan (diagnostische) onzekerheid.

Misschien valt wel te begrijpen dat klachten op een gegeven moment bestempeld worden als ‘vage klachten’ waneer er ten eerste niet juist geluisterd wordt en ten tweede niet goed wordt onderzocht naar aanleiding van het verhaal van de cliënt. De oplossing hiervoor kan zijn: COMMUNICEREN, reflecteren en secuur testen! De dame in kwestie had een onvoldoende bloedtoevoer naar haar been. De beperkende bindweefsels rondom de buik en haar heup werden behandeld waardoor ze uiteindelijk toch weer beter kon lopen, dankzij een verbeterde bloedvoorziening, een van de belangrijkste basisprincipes van de osteopathie…

" target="_blank">

De osteopaat heeft een uitgebreid vraaggesprek met zijn clientèle. Hierop baseert hij zijn onderzoek en verder de behandeling, to the point!

Heb je een vraag voor mij? Ga naar contact of plaats een reactie hieronder.

Deel dit bericht via Facebook, Twitter of Google+.

Comment Section

0 reacties op “Vage klachten.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.