Kraakt de osteopaat?

Wat is kraken?

Het kraken is hetzelfde als het manipuleren van het gewricht. Deze manipulatie is één van behandeltechnieken die de osteopaat gebruikt om de gewrichten los te krijgen en meer ruimte te winnen tussen de bewegende gewrichtsoppervlakken.

Bij het geven van snelle druk op het gewricht ontstaat er een drukverschil. Er kan dan een knakkende geluid hoorbaar zijn (dit hoeft echter niet altijd). Gasbubbels in het kapsel van het gewricht knappen dan als het ware uit elkaar. Die gassen bevinden zich in veel gewrichten te midden van de gewrichtsvloeistof, wat het gewricht soepel houdt. Het knakkende geluid betekent dus niet dat er iets kapotgaat of verplaatst wordt! Veel mensen kraken -door druk uit te oefenen op hun handgewrichten- dagelijks hun vingers. Dit heeft geen schade tot gevolg. Het hangt af van het geblokkeerde gewricht en van de spanning van de spieren.

Moet er altijd gekraakt worden?

Neen. In veel gevallen is het niet nodig om te manipuleren en kan er met zachte technieken gewerkt worden. Een alternatief is om het gewricht te mobiliseren. Dat doet de osteopaat met bewegingen van het gewricht die rustiger verlopen, maar vaker herhaald worden. Hierdoor ontstaat er  geen drukverschil in het gewricht en is het krakende geluid niet te horen.

Is kraken veilig?

Manipulatie (het kraken) wordt enkel uitgevoerd als het volledig veilig is. Het manipuleren van de wervelkolom haalt soms het nieuws vanwege eventuele gevaren. De gevaren die genoemd worden zijn een grotere kans op het scheuren van een bloedvat of hersenbloeding, met name bij het manipuleren van de hoogste nekwervels. Uit onderzoek blijkt dat de kans op de complicaties na een manipulatie uiterst klein is.


Bij Keuning Osteopathie staat de veiligheid van het handelen voorop.
Reactie plaatsen