Verschil osteopathie met andere manuele therapieën

Osteopathie is heel goed te combineren met andere vormen van therapie. Toch kan er echter worden gevraagd om in het begin bij één therapie te houden om het therapeutisch effect duidelijk te houden.

De osteopaat is een manuele therapeut. Net als de fysiotherapeut, of chiropractor die met de handen (manueel) werkt. Wat is eigenlijk het verschil osteopathie met andere manuele therapie?

De chiropractor gaat ervan uit dat de ‘algehele gezondheid beïnvloed wordt door stoornissen die betrekking hebben op de wervelkolom’. De grondlegger van de chiropraxie leerde zijn kunsten om te manipuleren van de osteopaat.

De manuele therapie is ooit ontstaan uit de osteopathie.


De fysiotherapeut verbijzonderde zich in deze richting, gymnastiek was niet effectief genoeg’. De manueeltherapeut heeft veel opgestoken van de osteopaat maar richt zich enkel op de gewrichtsdelen van het lichaam, voornamelijk van de wervelkolom. Manuele therapie is een onderdeel van de osteopathie.

Fysiotherapie komt voort uit de heilgymnastiek. Heel eenvoudig: gymnastiek. Tot het begin jaren zeventig fout ging; er werd met apparatuur gewerkt. Tegenwoordig lijkt de enkel op symptomen gerichte fysiotherapeut op een sportschoolinstructeur.

De osteopaat behandelt alle structuren in het lichaam. De osteopaat behandelt functiestoornissen vanuit de vooronderstelling dat deze kunnen worden gediagnosticeerd op grond van de mobiliteit van bindweefsel en dat zij door uitsluitend manuele technieken kunnen worden behandeld en is gebaseerd op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie.
Reactie plaatsen