Herken jij je in het artikel of is het voor iemand anders? Laat het hem/haar weten!

Page content

Tabletnek?

article content

Tabletnek?

Wie kent deze vraag niet? Wat is een tabletnek?

Als vader van twee kinderen krijg ik deze vraag met enige zweem van dwang met regelmaat te horen. Maak jij als ouder daar een probleem van of denk je daarnaast ook in oplossingen?

Fysieke ongemakken

Tabletgebruikers hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van fysieke ongemakken. Je hebt het waarschijnlijk allemaal al gelezen op het internet. Het nieuws staat er bol van de laatste tijd. Heb jij er weleens aan getwijfeld of je er goed aan doet je kind geruime tijd achter het tablet te zetten zodat jij je huishouden of andere taken kan voltooien?

Onderzoek tabletnek

Uit de resultaten van een onderzoek bleek dat meer dan de helft van de deelnemers fysieke ongemakken rapporteerden na het gebruik van het tablet. Het meest had de gebruiker last van irritatie in de nek en schouders, en fysieke ongemakken in de rug, hoewel weinig deelnemers dit zo ervoeren.1

Je kent het wel. Lekker gemakkelijk onderuit op de bank dingen lezen op het net, of gewoon surfen. Kinderen wil het liefst gamen! En dat willen zij uren lang blijven doen… De osteopaat zal je echter graag willen afhouden van deze wens van je kind. Juist tabletgebruikers die voornamelijk gamen melden spierpijnachtige pijnen na het gebruik van het tablet. De stand van de nek, de nekflexie, bepaalt de graad van ongemak. Hoe verder naar voren gebogen de nek, hoe meer klachten ontstonden. De houding van het hoofd, wat toch al gauw zo’n vijf kilo weegt en onder extreme nekflexie wel kan vervijfvoudigen, kan worden verbeterd door het tablet hoger te plaatsen dan deze op de schoot te laten liggen.2,3,4  Er is dan sprake van betere kijkhoek, maar of er voor het kind dan ook sprake is van een betere game-ervaring?

 

Tabletnek

Houding

Tabletgebruikers worden blootgesteld aan extreme houdingen. Is het niet de ‘comfortabele’ onderuitgezakte houding met een overrek op de nek en schouders dan is het anders wel de overbelasting die ontstaat aan andere delen van het bewegingsapparaat, namelijk de polsen.5 Je zal als ouder blij zijn dat je kind het tablet op ooghoogte zal houden. Maar heb je zelf wel eens geprobeerd te gamen zonder je handen? Vroeger bestond er schrijverskramp, veel later kwam de muisarm die heden ten dage een text neck of – in normaal Nederlands – een tabletnek wordt genoemd.

Het probleem veroorzaakt door je tablet, hoe kom je er vanaf?

Gebruik een tabletstand.6 Wees handig en maak er zelf één! Zie hiervoor YouTube.

 • Wanneer je kind het tablet op schoot wilt gebruiken, leg dan één of meerdere kussens eronder zodat de nekstand optimaal is.
 • Beter nog: vraag je kind aan tafel te zitten. Dat voorkomt tevens vermoeide armen!
 • Het best: conformeer je niet te veel aan de wensen van het kind en beperk de gebruikuren van de tablet!

 

Oplossing

“Papa? Mag ik tabletten?”

Ik ben vader. En osteopaat. Een osteopathische vader of een vaderlijke osteopaat, hoe je het ook beschouwen wilt. Het tablet wordt natuurlijk niet voor eeuwig in de kast gelegd, dat is niet dé oplossing. De gebruiksuren worden beperkt.

Jouw osteopaat biedt voor volwassenen of kinderen met dergelijke klachten oplossingen, ook voor de tabletnek. Je kind heeft fysieke klachten (of jijzelf) en daar wil je dus vanaf:

Persoonlijk ken ik als antwoord op de vraag van mijn kinderen maar twee opties:

 1. “Ja jongen”, (ik zet de timer op een half uur), “…tot de wekker gaat!”
 2. “Nee jongen, we gaan naar de bultrugvogels kijken!” “Wat zijn dat dan?” “Kom maar mee naar buiten, dan laat ik het je zien!”

 

Literatuur

 1.  Chiang HA, Liu CH.Exploration of the associations of touch-screen tablet computer usage and musculoskeletal discomfort. Work. 2016 Mar 10.
 2. Vasavada AN et al. Gravitational demand on the neck musculature during tablet computer use. Ergonomics. 2015;58(6):990-1004.
 3. Young JG. Touch-screen tablet user configurations and case-supported tilt affect head and neck flexion angles. Work. 2012;41(1):81-91.
 4. Albin TJ, McLoone HE. The effect of tablet tilt angle on users’ preferences, postures, and performance. Work. 2014;47(2):207-11.
 5. Sharan D et al. Musculoskeletal disorders of the upper extremities due to extensive usage of hand held devices. Ann Occup Environ Med. 2014 Aug 6;26:22
 6. Espinoza K. The Trouble with Tablets. Occup Health Saf. 2015 Sep;84(9):14, 16.
 7. Bordoni B, Zanier E. Clinical and symptomatological reflections: the fascial system. J Multidiscip Healthc. 2014 Sep 18;7:401-11.
 8. Guimberteau JC et al. The microvacuolar system: how connective tissue sliding works. J Hand Surg Eur Vol. 2010 Oct;35(8):614-22.
 9. Stecco C et al. The fascia: the forgotten structure. Ital J Anat Embryol. 2011;116(3):127-38.

Heb je een vraag voor mij? Ga naar contact of plaats een reactie hieronder.

Deel dit bericht via Facebook, Twitter of Google+.

Comment Section

0 reacties op “Tabletnek?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.