Kan je artrose verhelpen?
19 december 2022 
in Bot
3 min. leestijd

Kan je artrose verhelpen?

Artritis is een term die wordt gebruikt om een groep aandoeningen te beschrijven die de gewrichten aantasten, waaronder artrose, reumatoïde artritis en andere. Artritis is een chronische aandoening, wat betekent dat het niet te genezen is. Het is echter mogelijk om de symptomen van artritis te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren met behulp van verschillende behandelingen, waaronder medicatie, fysiotherapie, veranderingen in levensstijl, maar ook osteopathie.


Medicatie

Enkele specifieke behandelingen die kunnen worden gebruikt om de symptomen van artritis te beheersen, zijn:

  • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's): deze medicijnen kunnen pijn en ontsteking in de gewrichten helpen verminderen.
  • Disease-modifying antirheumatic drugs (DMARD's): deze medicijnen kunnen de progressie van reumatoïde artritis en andere auto-immuunvormen van artritis helpen vertragen.
  • Biologics: deze medicijnen, die zijn afgeleid van levende cellen, kunnen ontstekingen en pijn in de gewrichten helpen verminderen.


Fysiotherapie

Als bij u artrose of een andere vorm van artritis is vastgesteld, kan een fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen met oefeningen om de flexibiliteit, kracht en bewegingsvrijheid in de aangetaste gewrichten te helpen verbeteren. Het is een programma dat is afgestemd op uw specifieke behoeften. Het doel van fysiotherapie voor artritis is om pijn te verminderen, mobiliteit en functie te verbeteren en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

Hier zijn enkele voorbeelden van de soorten interventies die een fysiotherapeut kan gebruiken om de symptomen van artritis te beheersen:

  • Rekoefeningen kunnen de flexibiliteit en het bewegingsbereik in de aangetaste gewrichten helpen verbeteren.
  • Versterkende oefeningen kunnen de spierkracht helpen verbeteren en de aangetaste gewrichten ondersteunen.
  • Aërobe training: cardiovasculaire training, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, kan de algehele conditie helpen verbeteren en gewrichtspijn verminderen.
  • Het gebruik van warmte en koude kan pijn en ontsteking in de aangetaste gewrichten helpen verminderen.
  • Een fysiotherapeut kan u adviseren en voorzien van hulpmiddelen, zoals wandelstokken, krukken of spalken, om u te helpen gemakkelijker en comfortabeler te bewegen.


Levensstijl

Door bepaalde veranderingen in uw dagelijkse routine aan te brengen, zoals afvallen, stoppen met roken en regelmatige lichaamsbeweging, kunt u de symptomen van artritis verminderen en de algehele gezondheid verbeteren.


Osteopathie bij artrose

Naast fysiotherapie kan ook osteopathie worden gebruikt om de symptomen van artrose en andere vormen van artritis te behandelen. Beide hands-on benaderingen richten zich op het verminderen van pijn, het verbeteren van mobiliteit en functie, en het verhogen van de algehele kwaliteit van leven. Er zijn echter enkele verschillen in de specifieke technieken en benaderingen die worden gebruikt door fysiotherapeuten en osteopaten..

Osteopathie is een holistische benadering van gezondheidszorg die de rol van het bewegingsapparaat benadrukt bij het handhaven van de algehele gezondheid en het welzijn. Osteopaten gebruiken een reeks van verschillende technieken, waaronder zachte manuele therapie, om de mobiliteit te verbeteren, pijn te verminderen en de algehele gezondheid te bevorderen.

Als bij u artrose of een andere vorm van artritis is vastgesteld en u een behandeling zoekt bij een osteopaat, zijn hier enkele voorbeelden van de soorten interventies die zij kunnen gebruiken om uw symptomen te beheersen:

  • Ritmische gewrichtsmanipulatie met korte of lange hefboomtechnieken: osteopaten kunnen lichte druk of tractie gebruiken om de mobiliteit in de aangetaste gewrichten te helpen verbeteren.
  • Mobilisatietechnieken, zoals dwarse spierrekkingen, fasciale rektechnieken, kunnen helpen de spierspanning te verminderen en de bloedsomloop in het getroffen gebied te verbeteren.
  • Rekoefeningen kunnen de flexibiliteit en het bewegingsbereik in de aangetaste gewrichten helpen verbeteren.
  • Een osteopaat kan u aanbevelingen doen voor veranderingen in levensstijl die kunnen helpen de symptomen van artritis te verminderen, zoals afvallen, stoppen met roken en regelmatig bewegen.


Het is belangrijk op te merken dat osteopathie over het algemeen een langetermijnbenadering is en dat u mogelijk langere tijd met een osteopaat moet werken om blijvende verbeteringen in uw symptomen te zien. Het is altijd een goed idee om uw behandelingsopties met een zorgverlener te bespreken om de meest geschikte handelwijze te bepalen.

Belangrijke verschillen tussen fysiotherapie en osteopathie

Fysiotherapeuten zijn beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die een specifiek type opleiding hebben gevolgd en een vergunning hebben om in hun respectievelijke landen te oefenen. Osteopaten daarentegen zijn meestens fysiotherapeuten of artsen die een aanvullende opleiding hebben gevolgd in de beginselen van de osteopathie.

De focus van de behandeling van de fysiotherapeut richt zich doorgaans op het bewegingsapparaat, inclusief de spieren, botten en gewrichten. Osteopaten hanteren een holistische benadering van de behandeling en houden rekening met de onderlinge relaties tussen de verschillende systemen van het lichaam, waaronder het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel en de bloedsomloop, eigenlijk de gehele anatomie! Als er sprake is van klachten bij artrose dan komt dat natuurlijk door het pijngebied zelf, maar een niveau hoger of lager dan dat aangedane gewricht kunnen ook problemen bestaan die de artritis hebben kunnen veroorzaakt. Juist daar behandelt de osteopaat ook, in de regio. Een klein voorbeeld:


Bij een aantal pathologieën van de ingewanden zijn de problemen van de gewrichten van de onderste ledematen steeds vermeld. Het gaat hier vaak om de oorzaak-gevolgketen: colon-caecum-fascia iliaca-psoas-onderste lidmaat (OL). Bij de chronische colopathieën treden vaak paresthesieën op in de dij (n. femoralis L2-4). De problematiek ter hoogte van de OL is 2-ledig:


  1. Reflexogeen: abnormale irritatie van de zenuwen veroorzaken spasmen alsook capsulaire en synoviale irritaties (kniekapsel = tak van de n. genitofemoralis). Deze weefsels voldoen niet meer in de normale irrigatie en voeding van de kraakbenige structuren. Vaak is het kapsel gevoelig en pijnlijk.

  2. Mechanisch: het onevenwicht in de fasciale spanningen verplichten de spieren tot abnormale contracties welke kunnen leiden tot gewrichtsfixaties. Op lange termijn zal dit gewrichtsbeschadiging veroorzaken > artrose.


Tot slot

Het is belangrijk op te merken dat zowel fysiotherapie als osteopathie effectieve behandelingen voor artritis kunnen zijn, en de beste aanpak zal afhangen van iemands specifieke behoeften en voorkeuren. Het is altijd een goed idee om uw behandelingsopties met een zorgverlener te bespreken om de meest geschikte handelwijze te bepalen.

Reactie plaatsen

Zoek in online osteopathie blog