Is osteopathie onderbouwd?
12 februari 2016 
2 min. leestijd

Is osteopathie onderbouwd?

De osteopathie is nog wel eens in het nieuws. En daar wordt nogal eens positief over geschreven. En niet alleen over profvoetballers, ook wielrenners bijvoorbeeld.

Een nuttige aanvulling om de mens te behandelen.

Veel mensen vragen zich af: “Is osteopathie onderbouwd?” Als het aan hoogleraar klinische sportgeneeskunde ligt wel. Uit de tekst van bijgevoegd kort artikeltje uit het Parool van 15 februari 2016 kan je zelf lezen wat hoogleraar Bakx van de osteopathie vindt. Natuurlijk is het belangrijk om te weten of iets effectief is of niet. Effectief is iets wanneer je kan meten of het zinvol is. Je behandelt iemand met een gewrichtsstijfheid en meet vooraf de range of motion (ROM); de maximale beweeglijkheid van een bepaald gewricht. Na enige sessies wil je uiteraard weten of er enige verbetering is opgetreden. Je meet opnieuw de beweeglijkheid en je zou kunnen constateren dat er sprake is van een verbetering van de souplesse want de hoeveelheid graden zijn toegenomen. De mens beweegt en moet in beweging blijven. Stilstand is achteruitgang. Niemand wordt beter van stil blijven zitten. In de volksmond noemen ze dat tegenwoordig overigens ‘het nieuwe roken’.

Het moeilijke is dat meten niet altijd even makkelijk is wanneer je de mens fysiek behandelt voor een beperkt gewricht. Beweegt het kaakgewricht na een aantal behandelingen beter omdat je dit gewricht hebt gemobiliseerd of is het omdat factor tijd een rol speelt. De toepassing van medicatie bij bijvoorbeeld een ontsteking is is bewezen effectief. Of kan je toch ook dit wijten aan factor tijd. Tijd heelt immers alle wonden.

Osteopathie onderbouwd.

Bron: Het Parool, 15 februari 2016

Oorzaak.

Osteopathie is een pure vorm van behandelen. De cliënt heeft een klacht. Daar begint het mee. Het is aan de osteopaat uit te filteren wat het verantwoordelijk anatomisch substraat is. Wat is de oorzaak van je probleem? Is het spier, is het pees, is het omdat je sinds enige tijd te korte nachten hebt? Ik noem het de ‘plaats delict’. De ‘dader’ is daar veelal niet meer te vinden en zal vast nabij zijn. Een lokale ontsteking kan echter prima lokaal behandeld worden, de dader is er nog. Maar soms is de oorzaak elders te vinden. Een spierscheur kan het gevolg zijn van een hoger of lager gelegen gefixeerd gewricht of puur als overcompensatie van een zwakkere spier.

Prikkels.

De mens is veranderlijk en is totaal niet vergelijkbaar met het vaste en niet veranderende element, het medicijn. Onder invloed van vele hedendaagse emoties maken wij een keuze. We worden belast door diverse prikkels; het is te koud buiten, ik ben moe, er heerst griep om je heen en ga zo maar door. Dat is best lastig te meten… Moeten we daarbij gebruikmaken van een thermometer of een weegschaal of…

Er bestaan wel degelijk onderzoeken die antwoord kunnen geven op de vraag: “Is osteopathie onderbouwd?” Voor rugklachten bijvoorbeeld. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kan je dat o.a. hier lezen.

 

Osteopathie zou een nuttige aanvulling voor jou kunnen zijn om je lijf weer in beweging te krijgen. Een verminderde mobiliteit van de weefsels en structuren ondermijnen immers je gezondheid!

Heb je een vraag voor mij? Ga naar het contactformulier op keuningosteopathie.nl of plaats een reactie hieronder.

Deel dit bericht via Facebook, Twitter of Google+.

Reactie plaatsen

Zoek in online osteopathie blog